Hlavní obsah

Provazochodec přešel přes Grand Canyon

Americký kaskadér a provazochodec Nik Wallenda v neděli večer úspěšně přešel po laně dlouhém více než 400 metrů přes Velký kaňon v Arizoně. A to bez jištění ve velké výšce, jen s vyvažovací tyčí a kamerami, kterými přibližoval výkon v přímém přenosu televizním divákům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Provazochodec nad Grand CanyonemVideo: Reuters

 
Článek

Přechod trval 22 minut a 54 vteřin. Ocelové lano mělo průměr pět centimetrů. Wallenda šel ve výšce 457 metrů nad zemí bez jakéhokoli jištění a každá chyba mu mohla být osudná. Přímý přenos se dostával na televizní obrazovky s desetivteřinovým zpožděním, aby se mohl včas zastavit v případě, že by 34letý odvážlivec spadl.

Zkušený provazochodec, pro kterého se jedná o osmý podobný rekord, se během nebezpečného přechodu podle agentury AP dvakrát zastavil a poklekl, aby upevnil rovnováhu. Bojoval proti silnému větru. Téměř po celou dobu výkonu se tento silně věřící muž modlil k Ježíši. Po příchodu na druhou stranu políbil zemi.

„Neumíte si představit, jak moc mě bolí ruce,” řekl po výkonu muž, přičemž objímal svou manželku a děti.

Wallenda zaplatí školu dětem

„Nebojím se smrti,” ujišťoval před odvážným pokusem otec tří dětí ve věku 15, 12 a deset let. Ale poznamenal, že by raději „zemřel jako stoletý v posteli vedle své ženy”. Připustil, že za nebezpečný přechod kaňonu dostane od sponzorů hodně peněz. Částku ale neupřesnil.

„Je to ohromně výdělečné. Víc, než se mi kdy zdálo. Škola pro děti je zaplacená a šetřím na důchod,” radoval se dobrodruh, který tentokrát podepsal smlouvu s americkou televizní stanicí Discovery.

Wallenda hodlá s podobnými výkony pokračovat do 50 let. „Egyptské pyramidy, pařížská Eiffelova věž, je mnoho míst na světě, kde bych chtěl chodit (po laně),” řekl kaskadér.

Wallenda přešel Niagarské vodopády 

Nik Wallenda, který má české kořeny, přešel už Niagarské vodopády.Přejít 550 metrů dlouhý úsek z americké na kanadskou stranu mu trvalo přibližně 30 minut. Tehdy ale měl jištění. [celá zpráva]

Bez jištění šel letos ve floridské Sarasotě po laně dlouhém 152 metry ve výšce 61 metrů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám