Hlavní obsah

Gorily v pražské zoo se stěhovaly po povodni. Většinou se radovaly, bál se jen Richard

Novinky, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Gorily z pražské zoo se v pátek po téměř třech týdnech vrátily z povodňové věže do svého pavilónu. Vše probíhalo hladce a na zvířatech byla většinou znát radost z návratu do původních prostor.

V Zoo Praha se stěhovaly gorily z povodňové věžeVideo: Novinky

 
Článek

Primáti byli při návratu opatrní a vůbec nejvystrašenější z dalšího stěhování byl samec Richard. „Nejprve přišla do expozice Shinda, vůdčí samice, aby zkontrolovala, zda je prostor bezpečný. Během pár minut už ze schodů z povodňové věže začaly scházet i ostatní samice i mláďata. Jen Richard se zasekl. Samice i (samec) Kiburi pro něj několikrát byli, aby ho přivedli dolů. Ale podle ošetřovatelů, kteří jsou stále nahoře, sešel vždy dva schody a hned potom vyšel tři. Prostě se bojí,“ řekl Právu kurátor primátů Vít Lukáš s tím, že gorily dávaly jasně najevo, jak jsou spokojené, že už jsou zase doma.

Foto: Milan Malíček, Právo

Gorily se vrátily z povodňové věže do výběhu.

„Dlouze mručely, což je známka toho, že jsou šťastné a klidné. Některé samice dokonce mručely dvacet minut a to už je velká pochvala. Sami jsme příjemně překvapeni, jak gorily celou situaci s přestěhováním, pobýváním ve věži a následný návrat bez problémů zvládly,“ dodal Lukáš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Gorily se vrátily z povodňové věže do výběhu.

V budoucnu budou v horní části zoo

Gorily by se v budoucnu kvůli vysokému riziku opětovného zaplavení měly přestěhovat do nového pavilónu v horní části zahrady. Bude stát více než 50 miliónů korun, jeho vybudování v pátek znovu podpořil primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Na jeho stavbu zatím získala zoo ve sbírce a na benefičním koncertě 7,5 miliónu korun, další tři milióny korun v pátek za třetí městskou část věnovala její starostka Vladislava Hujová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražský primátor Tomáš Hudeček s ředitelem zoo Miroslavem Bobkem

Kromě goril se už také budou moci návštěvníci podívat pod skalní masív, k teráriu a lachtanům. Zoo byla po povodních začátkem června úplně uzavřena dva dny. Celkové škody způsobené velkou vodou nechtěl zatím ředitel odhadovat. Většinu z nich by prý měla pokrýt pojistka.

Pavilón goril byl stejně jako pavilón velkých kočkovitých šelem postaven v devadesátých letech. Oba vyplavila velká voda už při ničivých povodních v roce 2002.

Reklama

Výběr článků

Načítám