Hlavní obsah

Lékaři zastavili třítýdenní holčičce krvácení do mozku lepidlem

Novinky, vps
Kansas City

Nestandardní, ale úspěšný postup zvolili lékaři při záchraně malé holčičky z amerického Kansasu, která po mrtvici utrpěla aneurysma mozkové tepny. K zastavení následného vnitřního krvácení nemohli použít obvyklé nástroje, cévkou tedy dovnitř zavedli sekundové lepidlo, napsala agentura Reuters.

BEZ KOMENTÁŘE: Lékaři zastavili třítýdenní holčičce krvácení do mozku lepidlemVideo: Reuters/University od Kansas Hospital

 
Článek

Gina Julianová hned věděla, že s její dcerkou Ashlyn je něco špatně. Holčička, která se narodila 16. května, byla většinou tichá a bezproblémová. Na začátku minulého týdne ale začala bez ustání plakat a přidalo se i zvracení.

Její matka ji okamžitě odvezla do univerzitní nemocnice v Kansas City, kde lékaři zjistili, že aneurysma neboli rozšíření mozkové tepny jí způsobilo krvácení do mozku na dvou místech. U takto malých dětí k tomu dochází jen velmi vzácně, od roku 1949 bylo u dětí mladších než čtyři týdny zaznamenáno pouze 17 podobných případů.

Lékaři tak neměli vzhledem k velikosti dívčina mozku nástroje, kterými by mohli jinak běžný zákrok provést. Případná operace by pro ni navíc byla riziková. Museli tedy improvizovat. Neurochirurg Koji Ebersole rozhodl, že cévkou dovnitř zavedou sterilní kapku sekundového lepidla.

„Nevěděli jsme, jestli to je správný postup. Nebyl to totiž zrovna učebnicový příklad. Pokud bychom aneurysma neuzavřeli, dítě by zemřelo,“ řekl Ebersole stanici CNN.

Metoda zabrala a Ashlyn se začala rychle uzdravovat. Dýchací trubici jí lékaři odstranili už den po zákroku, který provedli minulou středu. Holčička bude muset strávit ještě nějaký čas v nemocnici, ale očekává se, že se plně zotaví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám