Hlavní obsah

Holčička, která měla kvůli vzácné vadě nafouknutou hlavu, je po operaci

Lékaři v soukromé nemocnici nedaleko indické metropole Dillí ve čtvrtek úspěšně dokončili operaci osmnáctiměsíční Rúny Begumové trpící hydrocefalem. Kvůli nahromadění mozkomíšního moku v dutinách mozku se holčičce zdvojnásobila velikost hlavy. Děvčátko se díky chirurgickému zákroku dostalo z ohrožení života, informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Osmnáctiměsíční Rúna Begumová po operaci

Článek

Rúna se narodila se vzácnou poruchou, při níž se abnormálně hromadí mozkomíšní mok v komorách nebo dutinách mozku. Následkem toho se jí hlava nafoukla do téměř dvojnásobné velikosti. Před zákrokem, který lékaři zahájili v pátek 19. dubna, byl obvod její hlavy 94 centimetrů. [celá zpráva]

Hlava byla tak těžká, že holčička nemohla chodit, posadit se nebo lézt po čtyřech. Byla tak neustále upoutána na lůžko. Problémy měla i se zrakem, kvůli otoku totiž nemohla plně zavřít oči.

Foto: Profimedia.cz

Takto vypadala Rúna před operací

Její rodiče si nemohli dovolit operaci, 19letý otec holčičky totiž pracuje jako dělník a vydělává v přepočtu asi 60 korun denně v továrně na výrobu cihel. Na její případ ale na začátku dubna upozornili novináři a spustili vlnu solidarity.

Podařilo se spustit on-line fond, ve kterém se nashromáždilo 52 tisíc dolarů (asi milión korun), ale jako sponzor se nakonec nabídla zdravotní skupina Fortis. Rodiče i s dívenkou letecky dopravila do své nemocnice poblíž Dillí.

Operace přišla včas, stav dívenky se totiž výrazně zhoršoval. Měla problémy s příjmem potravy, trpěla bolestmi a lékaři odhadovali, že ji čekají dva měsíce života. U holčičky provedli zákrok, díky němuž je mok z mozkových komor odváděn na jiné místo v těle.

Foto: Profimedia.cz

Na náročné operaci se podílel tým lékařů

„Operace proběhla dokonale, mnohem lépe, než se očekávalo. Je to úspěch, ale je příliš brzy na to říci, jaká bude kvalita jejího budoucího života,“ řekl neurochirurg Sandíp Vaišja, který spolu s kolegy operaci uskutečnil.

Čeká ji rehabilitace

Vaišja, jenž je šéfem neurochirurgie nemocnice, která operaci nabídla a provedla, řekl, že Rúna bude muset nyní podstoupit intenzivní rehabilitační cvičení, aby mohla žít bez postižení.

„Svaly na krku nemá plně vyvinuté. Bude potřebovat lepší výživu a intenzivní rehabilitaci, aby zesílila,“ upozornil Vaišja, podle nějž hmotnost tekutiny, která se dívce nahromadila v hlavě, představovala polovinu její celkové váhy. Lékaři z tohoto důvodu část tekutiny nejprve odvedli do plastového sáčku, a když se obvod Rúniny hlavy zmenšil asi na 60 centimetrů, začali mozkomíšní mok pomocí cévky odvádět do dutiny břišní.

„Nemám práci každý den. Je těžké vydělat si i na jídlo, takže nebýt novinářů a lidí v nemocnici, kteří nám pomohli, její léčba by pro nás nepřicházela v úvahu,“ řekl otec holčičky Abdul.

Rodiče teď doufají, že se bude dcera bez problémů zotavovat a že děvčátko konečně přijmou i jeho prarodiče, kteří se ho doposud zříkali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám