Hlavní obsah

Unikátní časosběr stavby věže nového světového obchodního centra v New Yorku

– New York
Novinky, vrb

Obyvatelé New Yorku jsou nadšeni. Stavba nové budovy světového obchodního střediska byla v pátek korunována osazením stožárové konstrukce a dosáhla tak konečné výšky 541 metrů. Časosběrný dokument ve zrychleném záznamu ukazuje, jak tento kolos vznikal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Unikátní časosběr ukazuje stavbu věže nového Světového obchodního centraVideo: Reuters

 
Článek

Potlesk a radostný jásot dělníků doprovázel 10. května dostavbu věže světového obchodního centra (One World Trade Center - OWTC). V pátečních ranních hodinách byla na vrchol dosazena špička věže, která stavbě dodává konečnou výšku 541 metrů. Stala se tak nejvyšší budovou na západní polokouli.

Na samotné špičce věže bude dominantní maják, viditelný na desítky kilometrů daleko. Pro Američany má být symbolem naděje v souvislosti s tragédií, která se stala 11. září 2001.

"Při práci jsem měl smíšené pocity radosti i smutku. Pracoval jsem velmi tvrdě a dlouho. Dva roky v kuse, sedm dní v týdnu," svěřil se Philip English, jeden z dělníků. Ostatní se shodují na tom, že jsou hrdí, že se mohli podílet na takové stavbě, kterou pak můžou ukázat svým dětem a dalším generacím.

Téměř polovina budovy už má předdomluvené nájemníky, v roce 2014 má být všech 104 pater kompletně připraveno k nastěhování. Náklady na výstavbu jsou odhadovány na 60 miliard korun.

Věž OWTC je jedním ze čtyř mrakodrapů, jež mají stát kolem základů zřícených "dvojčat" původního Světového obchodního centra. Na jejich místě je památník 3000 lidí, kteří při teroristickém útoku přišli o život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám