Hlavní obsah

Superhurikán na Saturnu je velký jako Indie

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Planetární sonda Cassini zachytila první detailní snímky hurikánu na severním pólu Saturnu. Bouře je široká 2000 kilometrů, což je asi dvacetkrát více než běžný hurikán na Zemi, a vítr dosahuje rychlosti až 540 kilometrů za hodinu. Záběry zveřejnil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán na Saturnu je 20krát větší než ty na ZemiVideo: Reuters/NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

 
Článek

Sonda Cassini zaznamenala hurikán už v roce 2004, kdy vstoupila na oběžnou dráhu Saturnu, ale jasně viditelné snímky mohla pořídit až teď. Severní pól planety byl totiž až dosud ve tmě v důsledku téměř 30letého cyklu, během kterého Saturn obíhá okolo Slunce.

Naposledy vyfotily severní pól šesté planety sluneční soustavy sondy Voyager před více než 30 lety. Tehdy vědci poprvé objevili záhadný šestiúhelníkový útvar o průměru 25 tisíc kilometrů, který je k vidění v první části videa. Obíhá okolo severního pólu Saturnu a právě v něm se nachází hurikán objevený sondou Cassini.

„Je to jen obrovský útvar v mracích. Není to součást nějakého kontinentu, protože tam žádné kontinenty nejsou. Ale je stále tam, jako nějaké potulné tryskové proudění,“ popsal šestiúhelník pro Los Angeles Times Andrew Ingersoll, který se na Kalifornském technickém institutu stará o zpracování dat ze sondy Cassini.

Je podobný těm na Zemi

Šestiúhelník stále zůstává jistou záhadou, vědci už teď ale vědí, že se uvnitř něj pohybuje hurikán. Ten překvapivě sdílí některé vlastnosti s hurikány na Zemi – například má ve svém středu má charakteristické oko a stejně jako hurikány na severní polokouli naší planety se otáčí proti směru hodinových ručiček.

„Když jsme ten hurikán viděli poprvé, vyvedlo nás to z míry. Vypadá totiž hodně podobně jako hurikány na Zemi. Ale tento je na Saturnu a nějak si vystačí s malým množstvím vodních výparů ve vodíkové atmosféře. Snažíme se přijít na další podobnosti a rozdíly. Zatím nemůžu říct, že bychom je všechny rozlouskli,“ dodal Ingersoll.

Vědci se teď chystají zkoumat hurikán podrobněji a doufají, že se jim díky tomu podaří více porozumět pozemským hurikánům.

Reklama

Výběr článků

Načítám