Hlavní obsah

Bratři o sobě 80 let nevěděli, přesto vedli skoro totožný život

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Angličtí bratři Ron (83) a Fred (80) Boyesovi byli odloučeni v roce 1933, kdy se jich jejich matka vzdala. Byli umístěni do pěstounské péče, a přestože o sobě až do tohoto března nevěděli, žili velmi podobný život. V letectvu dosáhli stejné pozice, ve fotbale hráli na stejné pozici a oba pojmenovali své dcery jako Wendy. Informoval o tom britský list Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Bratři Fred (vlevo) a Ron Boyesovi při prvním setkání po 80 letech

Článek

Důvod, kvůli kterému se obou bratrů jejich matka před 80 lety vzdala, zůstává neznámý. Rona se ujala Armáda spásy a Fred byl umístěn do jedné nemocnice v Londýně. Po nějakém čase se dostali do nových rodin a přijali nová příjmení. U Rona to bylo Gotheridge a u jeho mladšího bratra Jeacock.

O tom, že jsou adoptovaní, jim nikdo neřekl, dozvěděli se to až při vstupu do britského Královského letectva, ke kterému se oba rozhodli v 18 letech. Aby mohli narukovat, potřebovali své rodné listy. Podle toho nezávisle na sobě zjistili, že se narodili jisté Rose Boyesové z Exeteru.

Jejich životy se podobaly

V letectvu oba dosáhli na hodnost svobodníka. Po odchodu do civilního života se Ron usadil v obci Heage v hrabství Derbyshire a pracoval v továrně na barviva. Jeho bratr si v asi 140 kilometrů vzdáleném městě Banbury založil čisticí firmu.

Oba se oženili a shodou okolností pojmenovali své dcery Wendy. Dnes už jsou prapradědečci. Další podobností z jejich života je, že ve fotbalovém týmu oba vždy hráli pravé křídlo a během života si změnili příjmení svých pěstounských rodičů zpět na rodné Boyes.

Foto: Profimedia.cz

Po 80 letech mají bratři co dohánět

Ron vždy toužil zjistit více o svém pravém původu. Po odchodu z letectva se tedy na konci 60. let minulého století vydal do Exeteru za svou biologickou matkou.

„Setkal se s ní, ale ona napřed tvrdila, že není její syn,“ řekla Ronova dcera Wendy Milesová. Jeho matka se nakonec přiznala, ale podrobnější informace se mu nepodařilo zjistit. Fred také pátral po svém původu a dalších příbuzných, ale stejně jako Ron to po letech vzdal.

Štěstí se na ně usmálo až před několika týdny, kdy byl Fred kontaktován příbuzným z jeho pěstounské rodiny Albertem Jeacockem, který pátral po rodinné historii. Nějakým způsobem se dostal k telefonnímu číslu bývalého manžela Ronovy dcery. Po několika telefonátech došlo k dojednání schůzky.

Foto: Profimedia.cz

Fred a Ron Boyesovi se svými rodinami

„Napřed jsem ani nemohl mluvit, ale okamžitě jsem cítil, že jsme si blízcí. Když jsme se pak rozpovídali, rozhýbalo se to a mluvili jsme celý den,“ popsal Fred první setkání, které bylo velmi emocionální.

Od první schůzky uplynuly už téměř dva měsíce. Oba bratři se stále stýkají a chtějí zjistit více o své rodině. Ron se totiž před lety dozvěděl od sousedů jejich biologické matky, že měli ještě další dva bratry.

„Ještě to nekončí. Stále pátráme po dalším bratrovi, který byl nejspíše také v pěstounské péči, a myslíme si, že jsme měli také bratra, který zemřel ve válce,“ řekl Fred.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám