Hlavní obsah

V práci vás může překvapit alkotester, který odhalí opilost jen dotykem prstu

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to vynález, který může výrazně ulehčit odhalování konzumace alkoholu u těch povolání, kde je nezbytné mít zcela čistou hlavu - třeba u řidičů. Pro některé zaměstnance to je však strašák. To, že si dali alkoholický nápoj, dokáže přístroj odhalit po pouhém dotyku prstu během deseti vteřin.

BEZ KOMENTÁŘE: Dotykový tester na alkoholVideo: AlcoDigital

 
Článek

Zařízení známé jako AlcoSense TruTouch už si probíjí cestu do britských zaměstnání a je nejspíše jen otázkou času, než se rozšíří i do dalších zemí Evropy včetně České republiky.

Přístroj používá speciální paprsek, který dokáže změřit hladinu alkoholu nacházejícího se v krvi pod pokožkou. Testovaný člověk pouze přiloží k zařízení prst a čeká 10 sekund na výsledek. Teoreticky by tak TruTouch mohl zvládnout "odbavit" až 300 lidí za hodinu.

Odbory ve Velké Británii si však už nyní stěžují, že takovéto plošné testování není v pořádku. Dodávají, že mezi práva většiny zaměstnanců patří takový test odmítnout.

"Přístroj může být užíván také fotbalovými kluby, ale třeba i v kinech či hospodách. Ti, kteří budou přístroj vlastnit, jen nastaví, zda chtějí, aby přístroj toleroval určité množství alkoholu v krvi, či zda má být tolerance nulová," dodala ředitelka společnosti vyrábějící alkotester.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám