Hlavní obsah

Pilot přistál s letadlem elegantně „na čumák“

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australský pilot Mark Crampton zvládl bravurně přistání, při kterém se musel obejít bez předního podvozkového kola. Sice se na první pohled mohlo zdát, že kolo je vysunuté správně, ale ve skutečnosti bylo porouchané. Letadlo tak přistálo „na čumák“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pilot úspěšně přistál i s uvolněným předním kolemVideo: Reuters

 
Článek

K poruše došlo krátce po vzletu z letiště ve městě Hervey Bay. Při zasouvání podvozku se ozval podivný zvuk a Crampton hned věděl, že je něco špatně. „To neznělo vůbec dobře,“ řekl podle australské stanice ABC svému kopilotovi.

Kontrolky v kokpitu ukazovaly, že s podvozkem opravdu není něco v pořádku. Po třech neúspěšných pokusech o vysunutí to zkusila posádka ještě manuálně, ale neuspěla. Nad letištěm Toowoomba ve státě Queensland, kde chtěli přistát, ještě provedli nízký přelet, po kterém jim pozemní personál potvrdil, že opravdu mají problém s předním kolem.

Pilot tedy navedl letadlo na přistání a měkce s ním dosedl na ranvej. Po několika desítkách metrů se čumák letounu Beechcraft Baron 58 položil na zem, letadlo to ovšem ze směru nevychýlilo. Pilot ani kopilot při nouzovém přistání neutrpěli žádné zranění.

„Je úžasné, jak se i přes mou velkou nervozitu projevila síla tréninku. Při přistání letadlo dělá stále nějakých 180 kilometrů za hodinu, takže se snažíte zpomalit a udržet nos nahoře tak dlouho, jak to jde. Ale když se čumák s tím příšerným zvukem položil na zem, můžu vám říct, že jsme pak z letadla vylezli co nejrychleji, protože jsme se nechtěli usmažit,“ řekl ABC Mark Crampton.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám