Hlavní obsah

Měňavka v oku málem připravila dívku o zrak

Novinky, vps

Zarudlé levé oko 18leté Američanky Ashley Hydeové bylo pro lékaře dlouho záhadou. Dívka už si myslela, že přijde o zrak, lékaři ale po několika vyšetřeních přišli na to, že za vším stojí měňavkovitý prvok akantaméba. Ta se dostala mezi dívčino oko a kontaktní čočku a způsobila jí vážný zánět rohovky. O případu informoval televizní kanál Local 10.

Američance se dostal do oka prvok z rodu akantaméba

 
Článek

Akantaméba je rod měňavkovitých prvoků, který se vyskytuje v čistých vodách, kde se živí bakteriemi. U člověka může způsobit dvě onemocnění. Prvním je granulomatózní zánět mozku vyskytující se u osob se sníženou imunitou. Tím druhým je akantamébová keratitida (zánět rohovky), která se vyskytla právě u Hydeové.

Toto onemocnění postihuje osoby nosící kontaktní čočky. Na ty se prvok dostane při omývání obyčejnou vodou nebo při skladování ve vodě z kohoutku. Akantaméba vnikne mezi kontaktní čočku a oko a mikroskopickým poškozením rohovky pronikne dovnitř. Projevuje se bolestivostí, zvýšenou slzivostí, citlivostí na světlo a problémy s viděním. V závažných případech může vést i ke slepotě.

Oko mladé Američanky bylo silně zarudlé, bolelo ji a pulsovalo v něm. Musela podstoupit několik vyšetření, než lékaři konečně přišli na příčinu. „Dělali mi výtěry z oka, jednou mi do něj dokonce píchali. Bylo to opravdu strašné,“ řekla Hydeová, která žije na Floridě.

Teď už studentce střední školy nehrozí, že by přišla o zrak, ale stále před sebou má několik měsíců léčby. Prvok se do jejího oka dostal kvůli chybě při čistění čoček a dívka teď všem uživatelům kontaktních čoček radí, ať nezanedbávají hygienu. „Neriskovala bych to. Bolí to,“ uvedla Američanka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám