Hlavní obsah

Tisíce mrtvých garnátů zbarvily chilskou pláž do ruda

Coronel

Tisíce mrtvých garnátů vyplavilo moře v posledních dnech na jedné z pláží v Chile. Rybáři viní z úhynu korýšů místní elektrárny, které používají mořskou vodu k ochlazování. Podle jiných názorů to může být důsledek klimatického jevu El Niňo, který otepluje vody Tichého oceánu. O případu informoval zpravodajský server BBC News.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Moře vyplavilo na chilské pobřeží tisíce mrtvých garnátůVideo: Reuters

 
Článek

Tisíce mrtvých garnátů byly nalezeny na pobřeží ve městě Coronel, asi 530 kilometrů od metropole Santiaga de Chile. Podle zdejších obyvatel se břehy zbarvily šarlatem. Již o víkendu zde moře vyvrhlo také stovky uhynulých krabů. Chilské úřady případ vyšetřují.

"Zkoumáme teplotu vody, elektrickou vodivost a především množství kyslíku v ní, abychom úhyn vysvětlili," prohlásil představitel místního úřadu pro životní prostředí Victor Casanova.

Místní rybáři jsou přesvědčeni, že za katastrofu mohou nedaleké elektrárny Bocamina 1 a 2 a Santa Maria, které nebezpečně zvýšily teplotu mořské vody. Ty se zatím k případu nevyjádřily.

"Je mi 69 let, s rybařením jsem začal v devíti. Nikdy jsem neviděl neštěstí takovéhoto rozsahu," řekl místnímu rozhlasu Gregorio Ortega.

Mluvčí rybářů Marisol Ortegová vyjádřila obavy, že úhyn ovlivní život jejich komunity.

Zatímco někteří svalují vinu na znečištění, podle jiných za úhyn může klimatický jev El Niňo, který ohřívá vody Pacifiku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám