Hlavní obsah

Parašutista přežil pád z výšky dvou a půl kilometru

Novinky, vps

Obrovské štěstí měl americký parašutista Craig Stapleton, kterému se ve výšce dvou a půl kilometru porouchal padák. Během divokého pádu nemohl kontrolovat let a na zem narazil v rychlosti přes 50 km/h. Z nehody si však odnesl vykloubené rameno a pár modřin, jak informoval server ABC News.

BEZ KOMENTÁŘE: Parašutista spadl z výšky 2,5 kilometru, vyvázl jen s vykloubeným ramenem

 
Článek

Stapleton se parašutismu věnuje už 25 let a na svém kontě má přes sedm tisíc seskoků. Akce z minulé neděle u kalifornského Sacramenta, při které chtěl se svou kolegyní Katie Hansonovou rozvinout ve vzduchu vlajku a vytvořit tak podle jejich slov „pěknou podívanou“, proto měla být rutinou. Při otevření padáku ale nastaly problémy.

„Rychlost otevření byla příliš velká. Přetočilo mě to skrz šňůry padáku, takže se zamotal. Většinou to nebývá takový problém, ale v tomto případě se zamotala i vlajka a její provaz,“ uvedl 51letý Američan v rozhovoru pro televizní kanál WPTV.

Záložní padák nepomohl

Parašutista se začal nekontrolovaně točit. Během tříminutového pádu otevřel ještě záložní padák, ale ten se pouze zamotal do toho primárního. Stapleton se snažil sbalit své tělo do koule a doufal, že se mu podaří dobře dopadnout.

„Čas se zpomalil, mohl jsem přemýšlet. Říkal jsem si, že to je jak nějaký začátečnický seskok. Nemohl jsem uvěřit, že se to děje,“ dodal zkušený parašutista.

Hansonová mezitím bezmocně sledovala, jak její kamarád padá. „Viděla jsem, jak dopadl na zem, a říkala jsem si, že to nemohl přežít. Čekala jsem, že bude mít smrtelné zranění hlavy. Když jsem pak viděla, jak se jeho hlava hýbe, myslela jsem si, že to jsou jen záškuby,“ řekla žena, která je zdravotní sestrou.

Chce skákat dál

Stapleton byl ovšem naživu a při vědomí. Snažil se ze sebe strhat vybavení, jeho kolegyně na něj ovšem křičela, ať se nehýbe a zavolala záchranku. Po převozu do nemocnice bylo zjištěno, že nejvážnější zranění, které parašutista po děsivém pádu utrpěl, bylo vykloubené rameno.

Američan měl dvojité štěstí, dopadl totiž do vinice a jen těsně minul řadu kovových prutů, které slouží jako opora pro rostliny. Ani po tomto hrozivém zážitku ale podle svých slov na skákání nezanevře, jen možná vynechá složitější triky.

Reklama

Související články

Parašutista padal čtyři kilometry v bezvědomí

Jubilejní třicátý seskok parašutisty Gerarda Florese neprobíhal zrovna šťastně. Padák se mu totiž samovolně otevřel v příliš velké výšce, následkem čehož upadl...

Výběr článků

Načítám