Hlavní obsah

V převleku se vetřel mezi kardinály, o volbě papeže však hlasovat nestihl

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Shromáždění kardinálů ve Vatikánu, které rozhoduje o termínu volby papeže, mělo nezvaného hosta. Přes kontrolní stanoviště švýcarské gardy totiž v přestrojení za církevního hodnostáře prošel Němec Ralph Napierski. Gardisté si nakonec všimli chyb v jeho převleku a z Vatikánu ho eskortovali.

Foto: Profimedia.cz

Ralph Napierski (vlevo) si potřásá rukou s kardinálem Sergiem Sebiastianem

Článek

Napierski se vmísil mezi ostatní kardinály, vítal se s nimi a usmíval se na fotografy. Působil sebevědomě a přesvědčivě, nikdo z církevních představitelů mu tak v jeho počínání nebránil.

Značnou chvíli zůstaly bez povšimnutí i nedokonalosti jeho převleku. Němec měl kolem pasu místo červené šerpy fialovou šálu a hlavu mu nezdobila červená čepička, ale klobouk. Jeho roucho navíc bylo příliš krátké a krucifix na krku mu visel příliš vysoko, uvedl server MailOnline.

Podvodník se snažil proniknout do Auly Pavla VI., kde probíhají jednání o volbě papeže, ale v tom už mu garda zabránila a vyvedla ho z Vatikánu. Italská média původně informovala, že Němcův výstup byl součástí vtípku jedné australské televize, ale to se ukázalo jako mylná informace. Podle rozhovorů, které stihl Napierski ještě před vyvedením poskytnout médiím, se jednalo spíše o kousek osamělého podivína.

Bojuje proti chybám církve

Němec se představil jako Basilius a uvedl, že je představitelem italské ortodoxní církve. Ta ovšem neexistuje. Také prohlásil, že církev udělala vážnou chybu, když umožnila, aby se kněží obvinění ze sexuálních trestných činů mohli přesouvat na jiné farnosti, čímž zahlazovala stopy.

Na své webové stránce Napierski tvrdí, že je zakladatelem katolického řádu Corpus Dei a sám sebe popisuje jako „otroka a apoštola, jakým byl svatý Pavel z Tarsu“. Propaguje něco, čemu říká „Ježíšova jóga“, a říká, že vynalezl systém, který umožňuje lidem ovládat počítače silou mysli. Uvádí také, že bojuje proti kacířství a špatným aktivitám uvnitř římské katolické církve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám