Hlavní obsah

Gorilí sameček z pražské zoo dostal jméno Nuru

Gorilí sameček, který se narodil v pražské zoo loni krátce před Vánoci, dostal dnes jméno Nuru. Slovo znamená ve svahilštině světlo. Jméno oznámil za velkého zájmu veřejnosti a médií na slavnostním křtu ředitel zoo Miroslav Bobek. Mládě je čtvrtým potomkem gorily Kijivu, otcem je samec Richard. Podle ošetřovatelů se mláděti daří velmi dobře.

Foto: ČTK

Gorilí sameček Nuru

Článek

Zoo vybírala jméno ze 14.000 návrhů, které dostala. "Fakticky to bylo zhruba 9000, protože některá jména se opakovala," dodal Bobek. Užší výběr se omezil na 150 jmen a z nich vybírali chovatelé, kteří navrhli vítězné jméno. V závěru se prý rozhodovalo mezi jmény ze svahilštiny, případně jiných afrických jazyků. "Měla význam jako přítel, dárek a podobně. Výběr Nuru byl ale téměř jednomyslný," uvedl šéf zoo.

Podle kurátora chovu primátů Víta Lukáše je mládě již od začátku poměrně silné a poslední dobou se snaží stavět na nohy. Nuru se veřejnosti na pár okamžiků ukázal, když jej po pavilonu nosila matka. Sameček dostal od svých kmotrů, jimiž byli zpěváci Lucie Bilá a Karel Gott a pražský primátor Bohuslav Svoboda, koš plný ovoce a dřevěný autobus jako hračku.

Foto: ČTK

Přišli současní i bývalí kmotři pražských goril: Lucie Bílá (druhá zleva) a Karel Gott (druhý zprava), Bohuslav Svoboda (vlevo) a ředitel zoo Praha Miroslav Bobek (vpravo).

Křest se odehrál nedlouho poté, co ošetřovatelé prožili koncem února drama při porodu samice Kamby. Gorila při něm přetrhla pupeční šňůru a mládě zemřelo. Do záchrany gorily se zapojilo více než dvacet chovatelů, veterinářů a lékařů. Mrtvé mládě museli vyjmout císařským řezem, což se stalo poprvé v Evropě a český tým zákrok dopředu konzultoval s odborníky v USA a Austrálii.

Gorily se v Česku chovají od 60. let, v zajetí se množí obtížně. Významnou kapitolu v historii chovu těchto zvířat začali o 40 let později psát členové současné skupiny: samec Richard, samice Shinda a Kijivu a později i Kamba a Bikira. První mládě, samička Moja se v Praze narodila v roce 2004. Brzy se stala miláčkem návštěvníků, v listopadu 2011 pak odcestovala do Španělska za vhodným partnerem a nyní už sama čeká mládě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám