Hlavní obsah

Nejpomalejší honička. Čtyři policejní auta a helikoptéra stíhaly moped

– Bristol
Novinky, vps

Moped s maximální rychlostí 50 km/h není zrovna nejlepším dopravním prostředkem k útěku před policií, jak poznal na vlastní kůži Angličan James Phillips. Toho v jedné z nejpomalejších policejních honiček v historii pronásledovaly hned čtyři hlídkové vozy, a dokonce i helikoptéra, jejíž pilot nevěřícně hlásil do vysílačky, že podezřelý jede rychlostí 25 km/h.

BEZ KOMENTÁŘE: Podezřelý ujížděl policii na mopedu

 
Článek

Phillips se na svém mopedu projížděl rezidenční čtvrtí v Bristolu, když v tom spatřil policejní vůz. Zpanikařil a začal ujíždět, kvůli prohřešku z minulosti měl totiž zakázáno řídit. Hlídka si jeho neobvyklého chování všimla a začala ho pronásledovat. Dvaadvacetiletý Angličan ale odmítal zastavit, postupně se tak do honičky přidaly další vozy.

Po chvíli se na scéně objevil i vrtulník. Jeho nasazení se v tomto případě může zdát přehnané, policie ale vysvětlila, že ho přivolávají vždy, když podezřelý nezastaví na výzvu pozemní hlídky. Pilot neskrýval své překvapení z toho, k čemu byl zavolán. V jeden moment hlásil kolegům, že „rychlost je 25, dva - pět, kilometrů za hodinu“.

Zastavil dobrovolně

I přes nízkou rychlost byla Phillipsova jízda místy nebezpečná. Některým projíždějícím vozům se vyhnul jen těsně a několikrát jel i přes chodníky. Našel se dokonce i chodec, který ho chtěl z mopedu shodit, ale těsně ho minul. Angličan svou jízdu dobrovolně ukončil po zhruba dvou kilometrech, kdy zastavil na kraji silnice.

„Když se do honičky zapojí vrtulník, tak očekáváte, že to bude trochu vzrušující. Ale tohle bylo spíš jako procházka. Na tom mopedu nemohl ujet,“ vyjádřil se k pronásledování jeden ze zapojených policistů.

Vyvázl s podmínkou

K incidentu došlo loni v říjnu, ale před soud se případ dostal až tento týden. Phillips od něj odešel s podmínkou na rok a půl, 100 hodinami veřejných prací a zákazem řízení na další tři roky. Navíc musí absolvovat rozšířený kurz řízení a zaplatit pokutu v přepočtu tři tisíce korun.

„Zpanikařil a zachoval se opravdu hloupým způsobem. Nebyla tam žádná nepřiměřená rychlost, bylo jen otázkou času, než ho policie chytí. A on zastavil dobrovolně. Vzhledem k okolnostem to bylo spíš hloupé než nebezpečné,“ řekl při přelíčení Phillipsův obhájce Farah Rashid.

Reklama

Výběr článků

Načítám