Hlavní obsah

Kennedyho letecká bunda se vydražila za 11 miliónů

Několikadenní aukce předmětů, které patřily někdejšímu americkému prezidentu Johnu Kennedymu, vynesla téměř dva milióny dolarů (bezmála 37 miliónů korun). Nejdražší položkou z obsáhlého seznamu se stala jeho letecká bunda, která kupce stála 570 000 dolarů (10,8 miliónu korun).

Foto: ČTK/AP

Kennedyho letecká bunda

Článek

V Cambridge v americkém státě Massachusetts se dražila řada předmětů patřících slavnému státníkovi, které se našly v pozůstalosti jeho dlouholetého spolupracovníka Davida Powerse.

Odhadní cena bundy, kterou Kennedy nosil na palubě prezidentského letadla Air Force One, byla 20 000 až 40 000 dolarů. "Taková akce se nikdy před tím nekonala," řekl Dan Meader ze společnosti John McInnis Auctioneers, která dražbu pořádala.

Mezi další zajímavé prodané předměty patří pohlednice, kterou Kennedymu k narozeninám poslal jeho syn, která vynesla 17 000 dolarů nebo vlajka z jeho limuzíny, za níž dal její nový majitel 55 000 dolarů. Organizátoři uvedli, že celkový výnos akce vysoce předčil jejich očekávání.

Foto: ČTK/AP

Kennedyho letecká bunda

Věci po Kennedym se našly až v minulých letech

Powers zemřel v roce 1998, ale věci po bývalém prezidentovi našli až v posledních letech jeho příbuzní, když připravovali Powersův dům k prodeji. V pozůstalosti tak byla nalezena řada dopisů od Kennedyho i jeho ženy Jackie, fotografií a podepsaných knih, stejně jako pero, které použil Kennedy k podpisu prezidentského výnosu během kubánské krize.

Foto: Reuters

John F. Kennedy

Powers byl Kennedyho blízkým spolupracovníkem od začátku jeho politické kariéry v roce 1946 až do roku 1963, kdy byl Kennedy zavražděn v Dallasu. Až do odchodu do důchodu v roce 1994 byl Powers kurátorem Kennedyho prezidentské knihovny v Bostonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám