Hlavní obsah

V Riu začal slavný karneval

– Rio de Janeiro

Starosta brazilského Ria de Janiera Eduardo Paes v sobotu symbolicky předal klíče od města Králi Momovi, čímž oficiálně začaly pětidenní karnevalové oslavy, jejichž vrcholem budou soutěžní přehlídky škol samby. Podle portálu ibtimes.co.uk se očekává, že ulice Ria o víkendu zaplaví milión lidí z celého světa, aby si zde za zvuku podmanivé hudby a tance samby užil obří karnevalovou oslavu.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Karneval tradičně přiláká statisíce návštěvníků.

Článek

"Ať žije král, ať žije monarchie," provolával slávu dav Momových poddaných, když karnevalový král přijel v otevřené limuzíně. Monarchou je již po páté v řadě 150kilogramový Milton Júnior.

Hlavní karnevalový spektákl ve městě, kde nyní panují třicetistupňová vedra, začne v noci na Růžové pondělí, kdy první z dvanácti nejlepších škol samby před 70 000 diváky předvede své umění na proslulém Sambadromu. Každá ze škol bude chtít oslnit porotu nejen tancem, ale i výpravnými kostýmy, alegorickými vozy a obřími loutkami, aby získala titul karnevalového šampiona. V průměru taneční instituce na podívanou vynakládají dva až pět milionů dolarů (až 94 miliónů korun).

Foto: Ricardo Moraes , Reuters

Karneval není jen útěkem od všedních dní, ale také obrovskou ekonomickou vzpruhou pro jihoamerickou zemi. Spolkový brazilský stát Rio de Janeiro očekává, že turisté během svátku samby v barech, restauracích a hotelích utratí 665 miliónů dolarů (přes 12,5 miliardy korun) a že festival vytvoří na 250 000 pracovních míst.

Událost je pro Rio, které bude v roce 2014 hostit mistrovství světa ve fotbale a o dva roky později letní olympijské hry, také bezpečnostním testem.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Tanečníci v Riu

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Karneval v Riu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám