Hlavní obsah

Ze zeleniny jdou vytvořit dokonalá umělecká díla

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vyřezané květiny do melounu, dýňová zvířata a jiná bizarní zobrazení - mistři řezbáři se utkali ve svém umu. Na jejich „řádění“ padlo několik kusů zeleniny a ovoce, které proměnili ve skvostná díla. Dvoudenní soutěž v tzv. carvingu začala v Praze v pátek.

Řezbáři zeleniny a jejich dílaVideo: Novinky

 
Článek

Pojem carving je v tomto směru trochu zavádějící, nepleťte si ho se stylem lyžování, tentokrát jde o kuchařskou disciplínu ve vyřezávání do ovoce nebo zeleniny. Právě v tomto duchu se nese dvoudenní soutěž Top Carving Triatlon v pražském výstavišti Incheba, kde se utká celkem osm soutěžících, čtyři zástupci z Česka a čtyři ze Slovenska.

Že se nejedná o žádné nováčky, ukázala jak jejich šikovnost, tak i množství dosud získaných certifikátů. „Přijeli nejlepší a nejatraktivnější řezbáři loňského roku, kteří uspěli na českých i zahraničních soutěžích. Vybráni byli na základě dosavadních carvingových úspěchů,“ pochvaluje si účastníky mistr v carvingu a člen poroty Luděk Procházka.

Dvoudenní klání prověřuje všestrannost soutěžících. Ti se měli utkat ve třech disciplínách, ve vyřezávání dýně, kytice a melounu. Páteční den se nesl ve znamení dýňových ornamentů. „Na vyřezání dýně mají celkem šest hodin, protože je to jedna z nejvíce královských disciplín. Čtvrtinu díla mohou dotvořit z jiných surovin, například z bílé ředkve, mrkve nebo papáji,“ doplnil Procházka.

Ptáci, draci, květiny

Volná disciplína byla skutečnou pastvou pro oči. Pod rukami řezbářů se dýně postupně měnila v ptáky, draky, obličeje, královskou korunu nebo květinové motivy. Právě na ně vsadila medailistka ze Světové kuchařské olympiády, osmnáctiletá Eliška Vostalová, která studuje hotelovou školu v Třebíči.

„Já mám nejraději právě květinové ornamenty. Na tom soutěžním teď pracuji přes dvě hodiny. První hodina je nejhorší, bolí ruce, potom vám to už ani nepřijde,“ řekl v pátek s úsměvem Eliška, která loni vyhrála všechny tři české soutěže − melounový šampionát Gastro Hradec Carving Cup, Junior Carving Cup a dýňový šampionát Czech Carving Cup.

I další účastnící mají řadu ocenění z českých soutěží. Talentovaný řezbář Daniel Pohorský se carvingu věnuje druhým rokem, na svém kontě má dvojnásobné vítězství v Olomouci a vyhrál největší soutěž v carvingu na Slovensku. „Vyřezávám ptáka dudka. Pracuji podle předlohy, ale zapojuji i vlastní fantazii,“ upřesňuje sympatický řezbář.

Osmici soutěžících čekala v sobotu další disciplína - kytice a meloun. Nejlepší vyhodnotí porota.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám