Hlavní obsah

Silný vítr si v Německu pohrál s letadly, jako by to byly modely

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Düsseldorf

Piloti letadel přistávajících i vzlétajících na začátku února na letišti v německém Düsseldorfu prokázali, že jsou opravdoví mistři svého oboru. Všichni totiž zvládli přistát nebo odletět i přes silný boční vítr, který místy dosahoval rychlosti až 80 kilometrů za hodinu.

BEZ KOMENTÁŘE: Silný boční vítr si pohrával s letadly v DüsseldorfuVideo: LiveLeak.com

 
Článek

Situace na mezinárodním letišti v Düsseldorfu byla ten den komplikovaná, kromě silného větru se museli piloti potýkat i se sněhem, který se vyskytoval na několika místech ranveje. Ani brzdění letadla tak nebylo úplně jednoduchou záležitostí.

Piloti museli při přistávání v bočním větru používat metodu, které se říká „crabbing“. Letadlo při něm na ranvej nalétává se špičkou natočenou do směru, ze kterého přicházejí poryvy větru. Do souběžné polohy s dráhou se srovná až před samotným dotykem se zemí.

Silný boční vítr čas od času potrápí každé letiště, ale například to ve španělském městě Bilbao je tímto jevem přímo pověstné. Není proto žádnou výjimkou, že tam piloti přistávají na několik pokusů. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Přistávající letadla v Bilbau bojují s větremVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám