Hlavní obsah

Příroda se probouzí, na svět přicházejí první ušáci

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Ačkoliv podle kalendáře bude u nás vládnout zima ještě téměř dva měsíce, příroda se už pomalu začíná probouzet. Důkazem toho jsou první narozená mláďata zajíců. Jeden malý ušák skončil ve středu v péči ekologů z plzeňské záchranné stanice zvířat.

První letošní mládě zajíce na záchranné staniciVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Je z Chotíkova u Plzně, kde ho vyčenichal pes. Naštěstí mu nijak neublížil, jen ho trochu ožužlal. Majitel psa nám pak zajíce přinesl,“ řekl vedoucí stanice Karel Makoň.

Upozornil na to, že s mláďaty by se mělo manipulovat jen tehdy, pokud jsou v bezprostředním ohrožení. Lidé by je ochráncům neměli nosit ani v obavě, že umrznou.

„Zajíci se rodí s dostatečně hustou srstí, která je před chladem spolehlivě ochrání. Hned po narození mláďata také vidí a jsou schopná se pohybovat. Přes den bývají bez dozoru, aby k nim matka nepřitahovala pozornost predátorů. V noci si je připíská a nebo oběhne a postará se o ně,“ vysvětlil Makoň.

Pozor na psy

Více než zima jim tak podle Makoně vadí volně pobíhající psi a lidská neznalost. „Pokud nám někdo mládě zajíce přinese, stejně ho okamžitě vrátíme zpátky na místo, kde bylo nalezené. Tak má totiž větší šanci přežít. Jejich odchov v zajetí je velmi problematický, ztrácejí totiž přirozené instinkty. Nám se to za tři roky nepodařilo ani v jednom případě,“ pokračoval Makoň.

Ekologové už také ustupují od názoru, že když se na mládě zajíce sáhne, tak ho matka automaticky opustí.  „V dnešní přepachované době už to neplatí. Zvlášť třeba v městských parcích,“ konstatoval Makoň.

I další druhy volně žijících zvířat svým chováním příchod jara avizují. „Z lesa už se ozývá tokání výra či kalouse. Na zamrzlých vodních plochách se už také objevily žabí snůšky,“ uzavřel Makoň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám