Hlavní obsah

Nově objevený mořský červ vypadá jako rytíř Jedi, tak dostal jeho jméno

Postava z hvězdných válek inspirovala vědce k pojmenování druhu hlubokomořského červa, který byl objeven na dně Atlantského oceánu. Dosud neznámý oceánský tvor dostal jméno Yoda purpurata díky své podobě s mistrem Jedim ze slavné série filmů George Lucase, napsal španělský deník El Mundo.

Foto: Repro elmundo.es

Nově objevený hlubokomořský červ dostal jméno po mistru Yodovi z Hvězdných válek.

Článek

Badatelé se rozhodli pojmenovat červa podle Jediho kvůli jednoznačné podobě dlouhých rtů červa s ušima mytické postavy.

Purpurově zbarvený červ byl objeven v hloubce téměř tří kilometrů v Atlantském oceánu v oblasti mezi Islandem a Azorskými ostrovy s dvěma dalšími druhy. Vědci jej popsali v posledním čísle časopisu Invertebrate Biology.

Odborníky ale Yoda purpurata nepřitahuje jen svým vzezřením. "Není to zrovna ztracený článek, ale přesto poskytuje dobrou představu o raném vývoji bezobratlých," vysvětlil profesor Monty Priede z univerzity v britském Aberdeenu.

Nově objevený červ tvoří zatím poslední položku na dlouhém seznamu živočichů pojmenovaných podle známých osob - zpěváků, politiků, vědců. Červ Yoda se tedy řadí po bok mouchy Beyoncé, parazitického korýše Boba Marleyho či tria brouků pokřtěných George Bush, Dick Cheney a Donald Rumsfeld.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám