Hlavní obsah

Císař Napoleon oslavil narozeniny ve Slavkově

Právo, Petr Kozelka

Dupot těžkých vojenských škorní, drsné vojácké odrhovačky znějící od táborových ohňů, ržání koní a pak neklidný spánek ve stanech v ležení před zámkem ve Slavkově u Brna v očekávání kruté bitvy. Tak vypadal víkend v podání nadšenců vojenské historie z období císaře Napoleona Bonaparte.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Napoleonští nadšenci bojovali v bitevních ukázkách ze všech sil.

Článek

Na dvě stovky vojáků, další desítky dítek, markytánek či kuchařek společně s více jak deseti tisíci lidmi přišli oslavit narozeniny legendárního francouzského vojevůdce. A do Slavkova zavítal také sám malý Korsičan v podání amerického herce Marka Schneidera, který císaře v posledních letech ztvárňuje při podobných příležitostech po celé Evropě.

Napoleonské dny 2012 se ve Slavkově uskutečnily u příležitosti 243. výročí Napoleonova narození a 200. výročí jeho tažení do Ruska. A právě z Ruska měly námět sobotní i nedělní bitevní ukázky, jednou to byla bitva u Borodina, podruhé ústup od Moskvy.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Napoleonští nadšenci bojovali v bitevních ukázkách ze všech sil.

„Sice nás trochu pozlobilo počasí, ale lidé, kteří přišli, museli být spokojeni. Vojáci to berou i jako takové secvičení pro podzimní Bitvu u Slavkova, která už se intenzivně připravuje. Velký úspěch mělo letos i speciální pivo vyrobené ve spolupráci s pivovarem ve Vyškově, kde jsou na etiketách vyobrazeni konkrétní vojáci jednotlivých armád Ruska, Rakouska a Francie,“ prohlásil šéf Projektu Austerlitz, který organizuje napoleonské akce, Miroslav Jandora.

Nadšenci vojenské historie tábořili už od pátku v zámeckém parku v obyčejných stanech po vzorech armád počátku 19. století. Na slamník tak složil hlavu i Petr Košťál, toho času poručík 1. pluku pěších granátníků císařské gardy, se svými muži.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Napoleonští nadšenci bojovali v bitevních ukázkách ze všech sil.

„Máme společný zájem s lidmi ze všech koutů Evropy, tedy napoleoniku. Potkáváme se na akcích po celém kontinentu. Měl jsem vždy zájem o historii, navíc jsem z Brna, takže jsem každý rok chodil na rekonstrukci Bitvy u Slavkova. A když mi to časové a finanční podmínky dovolily, přihlásil jsem se do Klubu vojenské historie a sám jsem začal vystupovat,“ řekl Právu Košťál, který se zrovna se svou jednotkou připravoval na bitevní ukázku.

„Není to zrovna levný koníček, kompletní uniforma stojí asi 60 tisíc korun. Ale je to holt kapitál, který investujete a pak se stává vstupenkou na takovéto akce u nás i v zahraničí. Podíváte se na zajímavá místa, potkáte nové lidi, naše jednotka za těch dvacet let, co existujeme, projela už spoustu států Evropy,“ dodal Košťál.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Válčí celá rodina aneb Knapkovi v plné polní.

Dokonce s celou rodinou kočuje po vojenských leženích Jiří Knapek. Manželka, dva synové a malá dcerka tak mají opravdu originální dětství. „To víte, občas je to náročné, hlavně tím, že cestujeme s dětmi. Ale ty jsou obvykle moc spokojené, spí na slámě, nemusí se tři dny mýt ani převlékat. Zatímco manžel s kluky válčí, já se starám o zásobování více méně celé jednotky, protože nás ženských tu není moc. Manžel se o napoleoniku zajímá už léta, tak jsme začali jezdit s ním, přece nebudeme sedět doma,“ smála se Lenka Knapková.

Nejstaršímu synkovi ještě nebylo 15 let, proto nesmí mít pušku a tak vyfasoval buben. „Teprve začínám, je to má druhá akce, první byla ve Francii. U naší jednotky Stará garda buben chyběl, tak mi velitel řekl, abych dělal bubeníka,“ pochlubil se syn Radek.

Tisíce lidí pak ocenili nadšení a um mužů i žen v uniformách, na kterých bylo vidět, že do akce dávají celé srdce. A ať už byli v uniformě francouzské, rakouské nebo ruské, pro všechny platilo, že bitvu věnovanou i stovkám tisíc padlých za časů napoleonských válek, dokončili s hrdým úsměvem na rtech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám