Hlavní obsah

Berlíne, plať! Městečko dohledalo smlouvu z roku 1562, Berlín mu dluží bilióny

Novinky, Jakub Kynčl

Devítitisícové německé městečko Mittenwalde vyráží do boje. Terčem je Berlín a cíl je jednoznačný - domoci se 450 let starého dluhu. Nedávno se totiž podařilo dohledat potvrzení tohoto dluhu, což dává Mittenwalde do ruky mocnou zbraň. Certifikát podle místního rádia potvrzuje, že Mittenwalde půjčilo roku 1562 Berlínu nemalou sumu 400 guldenů. Úroková míra byla stanovena na šest procent.

Foto: www.denk-mal-industrie.de

Německému Mittenwalde by se jistě peníze hodily. Část by jistě padla i na rekonstrukci starých budov.

Článek

V dnešní době by se 400 guldenů mělo podle britského deníku Metro rovnat sumě okolo 2,81 miliardy korun. Jenže vezmou-li se v potaz úroky za uplynulých 450 let, dostal by se dluh do tísíců miliard, tedy biliónů.

Historička Vera Schmidtová objevila smlouvu v městských archivech, kde byla pravděpodobně od roku 1962. Schmidtová se domnívá, že by měl být certifikát stále platný.

"Roku 1893 proběhla debata, během které byl dokument přezkoumán a nakonec označen za autentický," uvedla Schmidtová, která společně se starostou Mittenwalde Uwe Pfeifferem vznesla na Berlín požadavek, aby město svůj dluh uhradilo. Město však jejich nároky zatím odmítá, a tak není vyloučeno, že dojde k soudu.

"Tento případ ukazuje, že si vás vaše dluhy najdou vždy, ať jsou sebevíc staré," uvedl správce berlínské pokladny Ulrich Nussbaum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám