Hlavní obsah

Potápěč jen těsně unikl žraloku bílému

Novinky, Tereza Seidlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fort Pierce

Potápěčům v americkém městě Fort Pierce na Floridě se v sobotu podařilo jen o vlásek uniknout neštěstí. V těsné blízkosti jejich malého člunu proplul velký žralok bílý, jeden z nejobávanějších mořských predátorů. Na čtyřčlennou skupinku ale nezaútočil, naopak jim směle zapózoval před objektivem kamery.

BEZ KOMENTÁŘE: Riskující potápěči si žraloka bílého natočili z těsné blízkostiVideo: www.tcpalm.com

 
Článek

Čtyři mladíci se během víkendu účastnili závodů v potápění v Atlantském oceánu u města Fort Pierce. V sobotu kolem 06:30, když byli asi 24 kilometrů od břehu a chystali se potopit do bezmála čtyřicetimetrové hloubky, se dočkali nepříjemného překvapení.

Do vody skočil jako první Eros Morales, jenž si na hladině poblíž člunu připravoval harpunu na lov. Najednou ho jeho kolegové viděli, jak zběsile plave zpět k loďce. „Eros křičel: ´Je tam zřejmě ohromný žralok!´ Za ním jsem viděl asi 15 centimetrů vysokou ploutev, která čněla nad hladinu, a ve vodě obří stín,“ řekl serveru TC Palm potápěč Steve Maldonado.

Moralesovi se naštěstí včas podařilo vlézt do člunu. Když už byl v bezpečí a tajemný tvor připlaval až k nim, uvědomili si potápěči, že jde zřejmě o žraloka bílého. Ten se podle jejich slov nesnažil na člun útočit, naopak se začal pomalu vzdalovat. Aby ho mladíci přilákali zpět, naházeli do vody zbytky ulovených ryb. Když se predátor opět přiblížil, natočili si ho zblízka kamerou.

Podle jejich odhadu měřil žralok asi čtyři metry. I po hrůzném zážitku se všichni vrátili zpět do vody, zbytek dne ale soutěžní tým strávil potápěním v mělčích vodách. „Už jsme se pak nesoustředili na lovení, ale hlavně na to, co plave kolem nás,“ dodal Maldonado.

Žraloci bílí se u břehů Floridy objevují spíše zřídka, průměrně zde bývá spatřen jeden až dva za celý rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám