Hlavní obsah

Jediný vězeň evropského ministátu je nejrozmazlenější i nejosamělejší

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Marino

Být jediným vězněm v zemi má své nezanedbatelné výhody, avšak stejně tak i určité nevýhody. Třicetiletý muž je jediným vězněm miniaturního státu San Marino a podle svých slov trpí velkou osamělostí a neustálou nudou.

Foto: Profimedia.cz

San Marino je třetím nejmenším státem Evropy.

Článek

Třicátník v San Marinu dostává jídlo z místní restaurace, protože by nebylo ekonomické zakládat pro něj kantýnu. Má neomezený a exkluzivní přístup do tělocvičny, knihovny a televizní místnosti. Muž obývá jednu ze šesti cel v jediném vězení, které se nachází v křídle bývalého kapucínského kláštera.

Budova leží na velkém vápencovém výčnělku, který tvoří společně s kusem farmářské půdy a rezidenční oblastí třetí nejmenší stát Evropy - hned po Vatikánu a Monaku.

San Marino leží na Apeninském poloostrově a jediným jeho sousedem je Itálie.

Ještě v roce 2009 pobývalo ve vězení 14 osob, nyní zde však žije už jen jeden osamělý a stále více znuděný vězeň. Muž přišel do vězení letos v lednu a jediný lidský kontakt má se strážemi a při příležitostných návštěvách právníka a příbuzných.

Společnost krátkodobě měl

Jeho jméno úřady nezveřejnily vzhledem k ochraně soukromí. Má před sebou ještě asi šest měsíců za mřížemi. Tam se dostal poté, co byl usvědčen z domácího násilí. Bezmála dva měsíce mu dělal společnost druhý vězeň, ale ten byl po odpykání poloviny svého trestu propuštěn. O to se může zhruba za dva měsíce pokusit i třicetiletý muž.

San Marino má zhruba 30 000 obyvatel a tvrdí o sobě, že je nezávislou republikou už asi 1700 let, což by z něj dělalo vůbec nejstarší republiku na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám