Hlavní obsah

Prezident posílá lid povinně na závody koní, jinak jim hrozí vyhazov z práce

Od počátku dubna je v Turkmenistánu povinná návštěva závodů v parkurovém skákání. Státní úřady dle příkazu z nejvyšších míst musí každou neděli vyslat na závodiště skupinu zaměstnanců. Tomu, kdo odmítne, hrozí vyhazov. Víkendová návštěva závodů je povinná i pro studenty středních škol.

Foto: Profimedia.cz

Turkmenský prezident Gurbanguli Berdymuhamedov

Článek

Skoky na koních jsou v Turkmenistánu velmi oblíbené. Jejich vášnivým vyznavačem je ale především prezident Gurbanguli Berdymuhamedov. Z jeho iniciativy jsou v zemi zřizovány nové hřebčíny a dostihové komplexy. Je rovněž autorem knihy o turkmenských závodních plemenech.

Pro obyvatele vzdálených obcí představuje cesta na nejbližší závodiště často nemalý problém. „Občas na to padne celý víkend,“ konstatoval opoziční turkmenský web Chronika Turkmenistana.

Berdymuhamedov vládne zemi od roku 2007 a pomalu se začíná přibližovat svému výstřednímu a podivínskému předchůdci Saparmuratu Nijazovi. Ten v zemi zakázal opery a cirkusy a vybudoval si v hlavním městě Ašgabatu příbytek za 70 miliónů dolarů (1,2 miliardy korun).

Berdymuhamedov si loni nechal vystavět orientální palác Oguzhan, který údajně vyšel na pětinásobek. Podle oficiálních zdrojů jsou však jeho největší pýchou hřebčíny, kde prezident chová vzácné pouštní plnokrevníky takzvaného achaltekského plemene.

V loňském roce stál Berdymuhamedov u zrodu Mezinárodního sdružení achaltekských hřebčínů, jehož se sám stal prezidentem. Letos v lednu byla v hlavním městě odhalena nová Berdymuhamedova jezdecká socha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám