Hlavní obsah

Obří kocour váží ve dvou letech 18 kilogramů

Novinky, Markéta Klánská
Santa Fe

Bílo-zrzavému kocourovi jménem Mňau (Meow) nezbývá než se kolíbat životem. Jeho 87letý majitel ho totiž během dvou let vykrmil na neuvěřitelných 18 kilogramů. Možná je tedy dobře, že se o něj už nadále nemůže starat. Mňau je nyní v rukou pečovatelů v útulku v novomexickém Santa Fe a čeká ho období diet.

BEZ KOMENTÁŘE: Obří kocour je třikrát těžší, než by měl

 
Článek

„Stačí jediný pohled a je jasné, jaký má tento kocour problém. Je obézní. Vypadá ale sladce, jeho obličej je roztomilý. Jen je celý nesmírně tlustý,“ uvedl v pátek Ben Swan, mluvčí zvířecího útulku, kam byl Mňau převezen.

Obézní kocour se dostal do náhradního domova, kde budou specialisté dohlížet na jeho přísnou dietu. Snad by tak mohl začít postupně shazovat přebytečná kila. Aby mohl být umístěn k adopci, a najít tak novou milující rodinu, musí totiž zhubnout alespoň pět kilogramů.

Obézní zvířata trpí stejně jako lidi

Dospělé kočky domácí obvykle váží tři až šest kilogramů. Nad tím, jak tedy mohl během pouhých dvou let Mňau nabrat tolik, zůstává jen rozum stát.

„Existuje mnoho tlustých koček. Patří lidem, kteří je krmí jedinou potravinou, jako například masem. Zvířata si zvyknout všechno ostatní odmítat a nemají tedy vyváženou stravu. Začnou tak přibírat a přibírat,“ vysvětlil pro agenturu AP Swan.

Veterinářka ze Santa Fe Jennifer Steketeeová vysvětlila, že obezita u koček se příliš neliší od obezity u lidí. Nadměrná kila představují velkou zátěž na srdce a klouby a způsobují dušnost. Není tak neobvyklé, že obézní kočky jako Mňau musí chtě nechtě potlačit svou přirozenou hravost.

„Snaží se dělat vše, co normální kočky, ovšem s tím rozdílem, že rychle ztrácí dech a okamžitě se unaví. Uvidíme, zda bude v našich silách tomuto kocourovi pomoct,“ dodal Swan.

Rekordman vážil ještě o tři kila víc

Mňau však má jednu nespornou výhodu. Ještě se nedopracoval na titul nejtlustší kočky. Rekord patří kocourovi Himmymu z Austrálie, jehož váha vystoupala až na 21 kilogramů. Vedení Guinnessovy knihy rekordů však podle deníku Huffington Post od té doby přestalo přijímat přihlášky o podobné zápisy ze strachu, že by tak podporovalo lidi ve vykrmování domácích mazlíčků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám