Hlavní obsah

Postavíme nejvyšší budovu světa, bude měřit přes kilometr, hlásá Ázerbájdžán

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baku

Ázerbajdžán se podle všeho topí v ziscích z prodeje ropy a zemního plynu. Ruku v ruce s ropnou prosperitou přichází ohlášení nesmírně ambiciózního stavitelského projektu, kterému by měla dělat třešničku na dortu nová nejvyšší budova na světě o výšce 1050 metrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Ázerbájdžánu se staví nejvyšší budova světaVideo: Reuters

 
Článek

Rekordní mrakodrap má být dominantou komplexu 41 umělých ostrovů postavených Kaspickém moři nedaleko hlavního města Baku. Projekt nese název "Kaspické ostrovy". Boháči, kteří za projektem stojí, tvrdí, že jde o jakési spojení východu a západu. A nejvyšší budova na světě by měla projektu dodat punc výjimečnosti tím, že by překonala věž Burdž Chalífa v Dubaji.

Ředitel realitní společnosti Avesta Real Estate Development Company Ibrahim Ibrahimov, který je autorem projektu, je přesvědčen, že Kaspické ostrovy budou slavit obrovský úspěch.

"Nikdo nevěřil Spojeným arabským emirátům, když přišly s nápadem postavit město v poušti. Každý se jen smál a myslel si, že plýtvají penězi. Dnes je Dubaj velmi bohatým městem a hodně lidí tam jezdí investovat peníze. Proč? Protože zvládli všechny přesvědčit, že to je pro ně správné. A já chci každého přesvědčit, že Ázerbájdžán je mnohem lepším místem," uvedl Ibrahimov pro agenturu Reuters.

Moderní město by se mělo podle plánů rozpínat na ploše 30 čtverečních kilometrů a mělo by vedle obytných domů, kancelářských prostor, nemocnic, škol, nákupních center a stadiónů mít i vlastní okruh pro Formuli 1. Stavební práce již začaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám