Hlavní obsah

Plavba po stopách Titaniku: Příbuzní obětí katastrofy si dali i dobové menu

– Southampton
Novinky, Michaela Cmíralová

Více než 1300 lidí se vydalo na výletní plavbu z anglického Southamptonu, aby si připomněli sté výročí potopení Titaniku. Trasa a vybavení přesně kopírují původní cestu i atmosféru na palubě tehdejší legendární lodi. Někteří pasažéři se dokonce oblékli i do dobových kostýmů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rekonstrukce plavby Titaniku - autentické jídlo, hudba i kostýmyVideo: Reuters

 
Článek

Loď s názvem Balmoral vyplula z anglického přístavu v neděli. Plaví se na ní jak historičtí nadšenci, tak i příbuzní těch, co původní plavbu přežili nebo jim byl Titanic osudným.

Na palubě je i Philip Littlejohn, jehož dědeček Alexander pracoval na palubě Titaniku v první třídě jako stevard. Přežil jen díky tomu, že mu bylo přikázáno, aby se ujal vesel na záchranném člunu číslo 13. Právě na něm se zachránil i nejmladší člen posádky Titaniku, devět týdnů starý Millvina Dean a jeho matka.

Philip Littlejohn si dobře vzpomíná, že jeho dědeček se nikdy nevyrovnal s tím, že právě on přežil, když tolik jiných zemřelo: „Znal jsem svého dědečka, když mi bylo teprve pět let. Ale nebyl by v tom rozdíl, kdyby mi bylo pětapadesát. On o té katastrofě nikdy nemluvil. Mezi přeživšími muži panovala určitá vina za to, že oni se odtamtud dostali, zatímco tolik žen a dětí v té vodě utonulo.“

Dechberoucí záběry Titaniku ležícího na mořském dně

Na palubě Balmoralu se plaví 1309 platících pasažérů, od břehů Southhamptonu na palubě Titaniku 10. dubna 1912 vyrazilo 2435 cestujících a 892 členů posádky.

I přesto, že Balmoral je moderní výletní lodí, rychlost jeho plavby je nižší než rychlost Titaniku. Aby tak na místo potopení legendární lodi dorazil Balmoral včas, opustil přístav o dva dny dříve než před sto lety Titanic.

Hraje dobová hudba

Organizátoři si dali záležet i na tom, aby vytvořili atmosféru věrnou té, která panovala na Titaniku před sto lety. Pro cestující proto připravili menu postavené na chodech servírovaných v dubnu roku 1912. Najali živou kapelu hrající hudbu té doby a jako zlatý hřeb plavby připravili speciální vzpomínkový ceremoniál, který se odehraje přímo nad místem potopení Titaniku.

Vzpomínkový obřad začne dvacet minut před půlnocí 14. dubna a končit bude téměř o čtyři hodiny později, tedy brzy ráno 15. dubna. Přesně ve chvíli, kdy se údajně nepotopitelná loď potopila a vzala s sebou do hlubin oceánu 1514 životů.

Animace průběhu potopení Titaniku

Většina pasažérů jsou nadšenci z více než dvaceti zemí světa. Aby se stali součástí této ojedinělé události, za plavbu zaplatili mezi 77 000 až 238 000 korun.

Balmoral je řízen výletními linkami Fred Olsen, jehož zakládající firma Harland and Wolff Titanic postavila. Plavba byla organizována britskou cestovní agenturou Miles Morgan Travel. Její ředitel je kritiky napadán z toho, že zneužívá vzpomínek na mrtvé.

Plavba je jednou ze dvou památečních výletů. Druhá loď má vyplout z přístavu v New Yorku, kam měl Titanic doplout. Obě lodě se potkají nad místem, kde je nyní Titanic pohřben, na společný vzpomínkový ceremoniál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám