Hlavní obsah

V Němčičkách přišli o proutí, rekord upletli z vinné révy

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smůlou začal další rekordní pokus chasy z Němčiček na Břeclavsku. Jejich oblíbené a důkladně utajované místo, kam chodili pro vrbové proutí, vyplenily stroje. Katastrofický scénář se nekonal, rekord padl, pomlázka je z vinné révy.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Více než 10,5 metrů měří pomlázka ze šlahounů révy, kterou vytvořili členové Tanečního souboru Krúžek z Němčiček na Břeclavsku.

Článek

Vytvořit pomlázku z neobvyklého materiálu, místo tradičního vrbového proutí použít z vinice vyřezané šlahouny révy lákalo členy Tanečního souboru Krúžek z Němčiček na Břeclavsku už delší čas. Letos ani jiný materiál použít nemohli.

“Místa, kam jezdíme na proutí a která jsme tak pečlivě tajili, nám letos materiál neposkytla. Bohužel, na březích byly nějaké práce, a tak vrby ustoupily,” řekl jeden z iniciátorů myšlenky Jiří Stávek.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Problémem ale bylo i shánění proutí na klasické pomlázky, které poslouží k pondělní obchůzce obcí. “Na našem místě proutí nebylo a vrby v Němčičkách nám přijeli očesat přespolní. Když mě ale viděli, rozmysleli si to a raději zmizeli,” dodal Stávek.

V neděli odpoledne tak chasa vyráběla tři rekordy. Pomlázku, v regionu ovšem zvanou žila, z nenapojovaného réví. Komisař pelhřimovské agentury Dobrý den její délku změřil na 313 centimetrů. Z prutu ze smuteční vrby pak vyrobili žilu z neuvěřitelných čtyřiašedesáti prutů, její délka byla 126 centimetrů. Hlavní rekord letošních Velikonoc pak měří 10,54 metru a je to pomlázka z napojovaného réví.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Krojovaní z Němčiček umí i delší. Z šestnácti pramenů vrbového proutí vytvořili před dvěma lety velikonoční symbol v délce 25,35 metru. Vloni nechtěli překonávat vlastní rekord, a tak se zrodil nápad použít ne šestnáct, ale dvaatřicet prutů. Povedlo se, s maxitlustou pomlázkou délky 10,4 metru získali další zápis mezi české rekordy a kuriozity. A jak Stávek mnohoslibně naznačil, něco se jim v hlavě rodí už i pro příští rok.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Rekordní pomlázka z neuvěřitelných čtyřiašedesáti prutů patří mezi nové kuriozity, vyrobené členy Tanečního souboru Krúžek z Němčiček na Břeclavsku.

Obří pomlázka chasy z Němčiček není jen pro parádu. Krojované chase slouží i k pondělní obchůzce obcí.

Děvčata její použití vítají. “Copak ta obří pomlázka, ta je dobrá, nedá se s ní přitlačit. Ale horší jsou ty malé, s těmi to opravdu bolí,” říkají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám