Hlavní obsah

"Pivní brýle" fungují spíše u žen, vědci odhalili proč

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to fenomén, který je nejčastěji spojován s muži, ale vědci nyní potvrdili, že konzumace alkoholu, co se týče vnímání atraktivity protějšku, snižuje spíše nároky žen. Jejich smysly totiž otupuje alkohol více než muže. Jinak bystrou mysl totiž alkohol zatemňuje velmi snadno, až nerozezná symetrii viděného obličeje.

Foto: Profimedia.cz

Ženy mají zvýšenou tendenci po několika slenkách alkoholu vnímat muže jako pohlednější, než ve skutečnosti jsou. Ilustrační foto

Článek

Vědci z londýnské Roehamptonské univerzity požádali více než 100 mužů a žen, aby ohodnotili jednotlivé páry obličejů. Někteří hodnotili a přitom popíjeli silnou vodku s tonikem. Ostatní dostali podobně chutnající nealko nápoj či pomerančový džus. Jeden z testů se přitom zaměřoval na hodnocení, zda je obličej symetrický či asymetrický.

Vědci již dlouho vědí, že je symetrie úzce spojená s atraktivitou. Symetrický obličej je totiž lidmi viděn jako znamení kvalitních genů a dobrého zdraví. Testovaní lidé, kteří popíjeli alkoholický nápoj, měli výrazně větší problémy s určením, zda je obličej symetrický.

"Lidé, kteří pili alkohol, byli horší v rozlišování, zda je obličej asymetrický. Často jej vnímali jako symetrický, ačkoliv byl asymetrický. U žen to platilo ještě výrazněji. Test nám tedy ukázal, že lidská schopnost detekce symetrie je součástí vysvětlení tzv. 'efektu pivních brýlí'," uvedl jeden z vedoucích studie Lewis Halsey.

Reklama

Výběr článků

Načítám