Hlavní obsah

Mezi mladými se šíří nebezpečná zábava, polykání skořice

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ann Arbor

Velká lžíce skořice, pevné nervy a velká sklenice vody v záloze, přesně to vyžaduje zkouška zvaná "cinnamon challenge". Polknout během minuty polévkovou lžíci nadrcené kůry skořicovníků ale rozhodně není snadný úkol. Jeden student z Michiganu kvůli tomu dokonce skončil v nemocnici. Ředitel jeho střední školy proto rozeslal varování.

BEZ KOMENTÁŘE: Internet plní videa lidí polykajících skořici

 
Článek

"Skořicová zkouška", jak by se populární hra dala přeložit, má na internetu davy příznivců. Stovky mladých lidí už se pokusily úkol splnit, většinou ale marně.

A co je na polykání skořice vlastně tak zajímavého? Je to opravdový zátěžový test, slinné žlázy totiž podle všeho nedokážou vytvořit dostatečné množství slin, aby bylo možné tak velké množství skořice spolknout.

BEZ KOMENTÁŘE: Mladíkovi se podařilo mletou skořici sníst bez újmy

Jakkoli se to může zdát jako nevinná zábava, Arthur Williams minulé úterý rozeslal varovné emaily rodičům studentů školy v Ann Arbor, kde je ředitelem. Upozornil, že jeden jeho student skončil kvůli této bláznivé hře v nemocnici. Dále popsal, že se lidé po skořici dusí, kašlou a zvrací, a navíc by jim skořice při vdechnutí do plic mohla způsobit pneumonii.

"Varujte je. Není to bezpečné a mohou si způsobit vážné zdravotní problémy," prosil v emailech Williams rodiče svých studentů.

Fenomén s milióny fanoušků

Williams ale rozpoutal nelehký boj. Fenoménu polykání skořice už byl zasvěcen nejeden internetový server. Mladí lidé na ně vkládají svá videa, z nichž některá už viděly milióny diváků. Nechybí na nich ani příspěvky plné osobních zkušeností.

"Rozhodně to stojí za sázku s kamarády," uvádí se například na stránkách CinnamonChallenge.com, kde je popsaný mimo jiné i takzvaný "dračí dech", tedy vydechnutí oblaku skořice, které zpravidla následuje okamžitě po umístění plné lžíce do pusy.

Každému ale pohled na kuckající, zvracející a dusící se kamarády zábavný připadat nemusí. Nakolik však polykání skořice ohrožuje zdraví, je otázkou. Mluvčí nemocnic v Ann Arboru pro regionální zpravodajský server uvedli, že se na pohotovosti ještě s nikým v souvislosti se "skořicovou zkouškou“ nesetkali.

Specialista z odboru zdraví v okrese Washtenaw také neslyšel o žádném případu, že by se někdo potýkal se zdravotními problémy způsobenými polykáním skořice. Na druhou stranu se ale nechal slyšet, že něco podobného rozhodně nelze nikomu doporučit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám