Hlavní obsah

Zkušený lovec UFO se nevzdává. Teď už má prý jasný důkaz

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fresno

Robert Thorson z Fresna v Kalifornii je vytrvalý pozorovatel, který od roku 2006 natočil už stovky nejrůznějších „létajících záhad“. Některá z jeho videí se dokonce dostala do televizních zpravodajství. Zatím poslední zajímavý úlovek se tomuto samozvanému lovci UFO podařil 1. března letošního roku.

BEZ KOMENTÁŘE: Záhadný objekt na obloze nad Kalifornií z 1. března 2012

 
Článek

„Viděl jsem ten načervenalý objekt nad domy. Zprvu mě napadlo, že by to mohla být helikoptéra, popadl jsem tedy svou kameru. Zdálo se, že objekt mezitím vystoupal výš,“ řekl Thorson, který na nejrůznějších serverech vystupuje pod přezdívkami kingufokid, ufowizard nebo ufosarerealfresno.

„Chvilkami se objekt viditelně rozzářil. Je ale těžké odhadnout, v jaké výšce se nacházel, vypadal jako zářivý talíř. Obvykle slyším hluk linoucí se od letounů, tato věc ale žádný zvuk nevydávala,“ dodal pozorovatel s tím, že se od zadní části objektu v jednu chvíli také linul proud nějaké hmoty.

Záhady a jejich vysvětlení

Jako už několik Thorsonových videí, i toto zaujalo Marca Dantonia, specialistu soukromé organizace zaměřené na UFO (MUFON) a prezidenta společnosti FX Models, která vytváří nejrůznější modely a animace mimo jiné i pro americké námořnictvo.

„Objekt na videu vykazuje všechny známky, jako v případě startu rakety. Jasný sloupec výfukových plynů, rozjasňování, jak objekt procházel atmosférou, to všechno odkazuje k raketě. Nedaleká letecká základna Vandenberg navíc běžně provádí noční starty,“ uvedl pro Huffington Post Dantonio.

Další Thorsonovo video, které Dantonio prozkoumal, bylo z února 2011. Snímek za denního světla ukazuje stříbřitý objekt vysoko v oblacích, který vytváří dojem, že mění svůj tvar.

BEZ KOMENTÁŘE: UFO natočené koncem února 2011

„Objekty, které podle pozorovatelů mění tvar, se zpravidla jen pohybují atypickým způsobem. V tomto případě šlo podle mého názoru o dva termoplastové balóny, které byly svázané k sobě. Pohybovaly se rychlostí odpovídající podobným balónům, a navíc se od nich charakteristickým způsobem odráželo světlo,“ vysvětlil Dantonio.

Není podvodník, jen nezná některé jevy

Mnozí lidé Thorsona označují za podvodníka, který svá videa upravuje. Navíc nedokáží pochopit, že by mohl vždy vystihnout ten správný okamžik a něco na nebi natočit. Pravdou ale je, že je Thorson invalidní a pozorováním oblohy tráví dlouhé hodiny ve dne v noci, a to s kamerou v neustálé pohotovosti.

„Lidé Robertovi příliš nevěří, protože se mnohdy domnívají, že svá videa upravuje nebo dokonce celá vytváří na počítači. Jediné, co s nimi ale technicky provádí, je to, že je přetáhne do počítače a nahraje na internet. Všichni kritici jeho práce se navíc nedokážou vžít do jeho situace,“ řekl Jeffrey Gonzalez, zakladatel serveru Sanger Paranormal Society, kam Thorson pravidelně přispívá.

Ani Marc Dantonio se nedomnívá, že by Thorson mohl být podvodník: „Podle mého názoru jde o upřímného člověka, který ovšem není informovaný o jistých jevech. Velmi rád mu pomohu některé jeho záhady vyřešit. Přesně tito pozorovatelé jsou totiž nedocenitelní a v případě nějakých objevů se ocitnou v první linii. Pokud se kdy UFO objeví, spatří ho právě lidé jako je Thorson."

Reklama

Výběr článků

Načítám