Hlavní obsah

Dvaapadesátiletá žena skočila do mrazivé Vltavy a vynořila se za 57 minut

Novinky, Jakub Kynčl

Nad výkony některých lidí zůstává často rozum stát. Obdiv si určitě zaslouží i otužilkyně Alžběta Pourová, která oslavila ve středu své 52. narozeniny. Tentýž den se pokusila o překonání svého dřívějšího rekordu a ponořila se do Vltavy, která měla jen 3,5 stupně Celsia. Ve vodě vydržela 57 minut, čímž stanovila nový rekord. Český a dost možná i světový.

Foto: Žluté Lázně

Alžběta Pourová při svém rekordním výkonu.

Článek

Pourová svým výkonem pokořila také svůj dosavadní čtyřicetiminutový vrcholný výkon zapsaný v Knize rekordů a kuriozit v roce 2006. Rekord překonala ve Žlutých lázních na Praze 4.

„Bylo to strašné, cítím, že mi síly už ubývají a nevydržím to co dřív. Bylo to naposledy, co jsem se o tento rekord pokusila,“ řekla Alžběta Pourová poté, co se v den svých dvaapadesátých narozenin vynořila u břehu. Kuriózní je, že krátce po obdivuhodném výkonu musela pospíchat do práce.

Foto: Žluté Lázně

Alžběta Pourová trénovala na svůj rekordní pokus i s pomocí ledu.

Výkon odvážně otužilkyně se jasně kvalifikoval na český rekord, porovnání s těmi světovými je však značně zavádějící. Existuje jich totiž hned několik a dělí se podle teploty vody, ve které otužilec s chladem bojoval. I tak však Pourové nikdo nevezme, že je její výkon zcela výjimečný.

Věřila si na víc

Voda měla pouze 3,5 stupně a teplota vzduchu nepřekročila 10 °C. Před výkonem vypila horký slazený čaj a snědla müsli na dodání energie. Z vody pak vyšla ve chvíli, kdy cítila, že už je na konci svých sil. Čtyři na sobě nezávislí měřiči pak oznámili čas 57 minut, což rekordmanku mírně zklamalo, protože si věřila na víc.

„Můj osobní výkon z tréninku je 73 minut, takže jsem doufala, že tam vydržím alespoň hodinu, ale i tak je to dobré. S plaváním v ledové Vltavě určitě nekončím, ale budu tam už jen krátkou dobu. Láká mě ještě naložení těla do ledové tříště, jestli se ale definitivně rozhodnu v tuto chvíli ještě nevím,“ uzavřela s drkotáním zubů Pourová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám