Hlavní obsah

Proti výpravě vystartoval rozzuřený grizzly, jeden z turistů to natočil

– King Salmon
Novinky, Markéta Klánská

Skupinka turistů v minulém týdnu vyrazila s průvodcem do aljašské divočiny za medvědy grizzly. Z bezpečné vzdálenosti měli členové výpravy pozorovat chování medvědů ve volné přírodě. Naprosto nečekaně se ale jedna z šelem rozzuřila a vyrazila přímo k nim. Překvapivé medvědí chování zachytil na kameru jeden z turistů, který tuto životní zkušenost také popsal.

BEZ KOMENTÁŘE: Naštvaný medvěd grizzly na Aljašce vystartoval na turistyVideo: LiveLeak.com

 
Článek

Devětapadesátiletý Larry Griffith z Nového Mexika se vydal se svou 57letou manželkou Cindy na Aljašku do národního parku Katmai. Přidali se ke skupině jiných turistů a předem absolvovali kurz bezpečnosti pro případ, kdyby se setkali tváří v tvář s medvědem. V tu chvíli ale netušili, jak moc se jim to bude hodit.

Když se utábořili u řeky a z kempingových židliček se dívali na medvědy, jak loví ryby, z ničeho nic se jeden grizzly rozzuřil a vystartoval proti nim. Všichni zůstali jako přimražení, krve by se v nich nedořezal.

„Všichni medvědi lovili ryby, v tom ale jeden z nich obrátil svou pozornost na nás. Něco takového se nemělo stát. Bylo nás 16, tedy příliš mnoho, aby na nás medvěd zaútočil,“ uvedl Griffith.

Prohlédl si výpravu a odpochodoval

Nebojácný 250kilogramový medvěd se nebezpečně přiblížil a několikrát obkroužil celou skupinu. V jednu chvíli dokonce přičichl ke kapuci jednoho z turistů. Nakonec ale ztratil zájem a v klidu odpochodoval pryč.

"Všichni jsme byli jako přimražení. Já dokonce ani nemohl dýchat. Medvěd ale nakonec ztratil zájem a nechal nás na pokoji," pokračoval Griffith.

„Podle našeho průvodce to byl trik, kterým nás chtěl medvěd zastrašit, což se mu také povedlo. Všichni jsme byli v šoku, ale šťastní, že nikoho z nás nenapadlo utíkat nebo křičet o pomoc,“  dodal s úlevou 59letý Američan.

Pokud by totiž někdo udělal prudký pohyb, nebo by začal utíkat, nepochybně by medvěda vyprovokoval. Průvodce tedy turistům doporučil, aby hlavně zůstali v klidu.

"Celkem jsme za více než čtyři hodiny pozorování na dvou různých místech napočítali asi 40 grizzlyů. Bylo děsivé, když jsme se bez jediné zbraně, které jsou v rezervaci zakázané, vraceli k našemu hydroplánu,“ dodal na závěr Griffith, kterého překvapilo, že žádnou zbraň neměl ani průvodce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám