Hlavní obsah

Kamera zachytila jedinečný okamžik, porod paryby

– Jen-tchaj
Novinky, Markéta Klánská

Ošetřovatelům z akvária ve městě Jen-tchaj v provincii Šan-tung se tuto neděli povedl jedinečný kousek. Po dlouhém čekání jako první v Číně pořídili působivé video, které dokumentuje porod žraloka vouskatého v zajetí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V čínském akváriu natočili porod žralokaVideo: Reuters

 
Článek

„Samice začala rodit kolem třetí hodiny odpoledne. Žraločí mládě ukázalo nejprve  hlavu a asi po půl hodině bylo na světě celé,“ uvedl pro agenturu Reuters Čcheng-fu Čung, vedoucí oddělení mořských živočichů.

Pracovníci akvária bedlivě sledovali deset měsíců březí samici už 24 hodin před očekávaným porodem, aby mohli okamžitě ochránit novorozené mládě. Biologové z akvária pak byli připraveni natočit porod na kameru, aby tak získali podklady pro své výzkumy.

„Vzhledem k tomu, že se v Číně ještě nikomu nepodařilo zachytit na kameru porod žraloka vouskatého, zaúkolovali jsme biology, aby byli připraveni tři dny a tři noci. Čekání se ale nakonec vyplatilo,“ dodal Čung.

Bezpečnostní opatření

Ošetřovatelé přesunuli žraločí mládě do speciální klece, kterou vrátili do velkého akvária k novopečené matce a ostatním žralokům. Ošetřovatelé zvolili tento postup z bezpečnostních důvodů, aby mládě uchránili před ostatními příslušníky stejného druhu. A to i přesto, že jsou žraloci vouskatí, kteří se živí především drobnými rybami a krevetami, považováni za klidné paryby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám