Hlavní obsah

Tři sestry trpí vlkodlačím syndromem, který postihuje jednoho z miliardy

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Puné

„Vlkodlačí syndrom“ neboli hypertrichóza je velmi vzácná genetická porucha, která podle deníku The Daily Mail postihuje asi jednoho člověka z miliardy. V Indii však žije rodina, ve které touto poruchou trpí hned tři děti z šesti. Sestry Sangliovy ji zdědily po otci, a tak se celý život musí vyrovnávat s tím, že jim v obličeji neustále rostou chlupy.

Děti na nás pokřikovaly, že jsme bestie, popsala jedna ze sester s vlkodlačím syndromem

 
Článek

Sestry Savita (23), Moniša (18) a Savitri (16) z vesnice nedaleko indického města Puné mají abnormálně zarostlý obličej i tělo. Chlupy jim vyrůstají i z míst, odkud běžně nerostou, například z očních víček, nosu nebo čela.

Narodily se totiž s genetickou mutací, kterou podle nejnovějších vědeckých výzkumů způsobují dodatečné geny v pohlavním chromozómu X. [celý článek]

Všechny tři dívky se usilovně snaží, aby dostaly svůj neobvyklý stav pod kontrolu. Používají speciální krémy a doufají, že jednou budou mít dostatek prostředků na nákladnou laserovou kúru, která by je nadměrného ochlupení zbavila.

Syndrom vlkodlaka jako velké překvapení

Anita Sambhaji Rautová, 40letá matka dívek s vlkodlačím syndromem, se musela provdat už ve 12 letech. Šlo o domluvený sňatek, malá Anita tak do poslední chvíle netušila, koho si bere. Poprvé svému nastávajícímu pohlédla do zarostlé tváře až ve svatební den.

„Teprve v den svatby jsem zjistila, že má chlupatý obličej, uši i tělo. Byla jsem velmi mladá, netušila jsem, co je opravdu zač. Vyděsil mě k smrti, když se objevil u oltáře,“ prozradila Anita Sambhaji Rautová, jejíž manžel s vlkodlačím syndromem zemřel v roce 2007.

„Byl to ženich a já nevěsta, neměla jsem tušení, co všechno to obnáší. Bylo mi teprve 12 let, když mě nutili k sňatku. Pokud v takovém věku nesouhlasíte s manželstvím, zahubí vás,“ pokračovala Anita.

„Když jsem se pak tchýně ptala, proč má moje dcera chlupy po celém obličeji, vysvětlila mi, že je to kvůli tomu, jaký je můj manžel,“ dodala Anita s tím, že má ještě tři zdravé dcery, u kterých se otcovy zmutované geny naštěstí neprojevily.

Snad se jednou provdají

Uzavřená společnost na indickém venkově dívky nepřijala. Jejich situace je ještě obtížnější, protože svobodná žena nemá na vesnici téměř žádné vyhlídky. Matka se tak zařekla, že se jim do konce svého života bude snažit najít manžely.

Indická dokumentaristka Sneh Guptaová podle deníku The Daily Mail nyní plánuje, že o dívkách natočí film, který by jim pomohl vybrat dostatek peněz na laserový zákrok. Případně by jim pak mohl pomoct v hledání vhodných snoubenců, kteří by dívky přijali takové, jaké opravdu jsou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám