Hlavní obsah

Gigantický žralok vážil sedm tun a měřil 11 metrů, vytahovaly ho dva jeřáby

– Karáčí
Novinky, Jakub Herzán

Žraloka mimořádných rozměrů vytáhli rybáři z Arabského moře v přístavu Karáčí v Pákistánu. Žraloka velrybího o hmotnosti sedm tun a neuvěřitelné délce 11 metrů údajně našli v moři již nehybného. Na břeh ho museli vytáhnout pomocí dvou jeřábů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rybáři chytili gigantického žraloka. Měřil 11 metrů a vážil sedm tunVideo: Reuters

 
Článek

Dav diváků nadšeně sledoval, jak jeřáby vytahují vskutku kapitální úlovek. Jedenáctimetrový žralok velrybí, který se obvykle nachází v teplých vodách v okolí Indie, Thajska, ale třeba i Mexika a Karibiku, byl v Pákistánu opravdu netradiční událostí.

Jeho maso a tuk byly okamžitě zpracovány a kostra prodána za 1,7 miliónu rupií (zhruba 361 000 Kč).

Lov těchto nádherných, mírumilovných tvorů je celosvětově zakázán. I přesto může být jejich populace ohrožena. Kvůli nadměrnému rybolovu v blízkosti útesů a znečišťování vod lodní dopravou totiž ubývá jejich přirozené potravy.

Žraloci velrybí dorůstají průměrně osmi metrů, viděni však byli i jedinci o délce 17 metrů. Živí se planktonem a malými rybami, člověku nejsou nebezpeční. Naopak, lidmi je tento největší druh žraloka hojně vyhledáván. Právě pro svoji mírumilovnost totiž nechává potápěče ve své bezprostřední blízkosti. Tento obří a nádherný tvor je zařazen mezi ohrožené druhy.

BEZ KOMENTÁŘE: Žralok obrovský v moři poblíž Mexika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám