Hlavní obsah

Vrátil se rok 1939, Skotsko se zazelenalo polární září

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud chcete vidět polární záři, tak za ní většinou cestujete do Norska, Finska či na Island. Nyní se však zopakoval rok 1939 a polární záře byla k vidění i ve Skotsku a v několika málo dalších částech Velké Británie. Aurora borealis byla ve Skotsku k vidění o tomto víkendu. Příčinou je netypická sluneční aktivita.

Foto: Profimedia.cz

Polární záře nad Skotskem svítila naposled roku 1939.

Článek

Nedělní noc byla pro Skoty výjimečná. Polární záře se totiž nad zemí objevila naposledy před 73 lety. Tehdy ovšem krásný pohled kazil blížící se počátek druhé světové války.

Podle britských astronomů je možné, že ve druhé části tohoto týdne by mohla být polární záře k vidění dokonce i v Londýně.

Foto: Profimedia.cz

Tento pohled se většinou nabízí lidem ve Skandinávii, ne ve Skotsku.

Snímky, které v tomto článku vidíte, pořídil šestadvacetiletý fotograf Reed Ingram Weir fotoaparátem Canon 5D v půl jedenácté večer. Fotil nedaleko anglického městečka Anick v hrabství Northumberland, asi 50 kilometrů od skotské hranice.

Foto: Profimedia.cz

Polární záři bylo možné pozorovat z většiny skotského území

"Ten výjev byl neuvěřitelný. Je extrémně těžké odhadnout, kdy bude Aurora borealis zářit na nebi. Vidíme ta světla jakoby v dáli, zatímco v Norsku či Islandu to máte přímo nad hlavou. Polární záře byla vidět už asi od šesti večer, nejsilnější ale byla až okolo té půl jedenácté. Do půlnoci pak zmizela," uvedl Weir.

BEZ KOMENTÁŘE: Polární záře nad RuskemVideo: vimeo.com

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám