Hlavní obsah

Vrána sjížděla na víčku zasněženou střechu jako na snowboardu

– Rusko
Novinky, Zuzana Křesťanová

Vrány jsou velice chytré a pro získání potravy dokážou využívat různé předměty. Jak se ale nyní ukázalo, umí je použít i pro zábavu. Ruská rodina totiž před pár dny natočila unikátní video, které zachycuje vránu sjíždějící po zasněžené střeše na víčku jako na snowboardu, informoval server ninemsn.com.au.

BEZ KOMENTÁŘE: Vrána sjížděla zasněženou střechu na víčku jako na snowboardu

 
Článek

Letošní sněhová nadílka v Rusku přilákala k zimním radovánkám nejen lidi, ale i jednu vránu. Ta se totiž rozhodla, že bude snowboardovat na zasněžené střeše. K tomu jí ideálně posloužilo víčko od sklenice.

„Ona si z nás normálně utahuje,“ komentovalo na videozáznamu ptákovo počínání jedno z dětí.

Vrána vždy na hřebenu střechy „nastoupila“ do víčka a pak na něm opakovaně sjížděla dolů. Tam ho vzala do zobáku a vyletěla s ním zpět nahoru. Při jednom pokusu dokonce zjistila, že v místech, kde je střecha bez sněhu, to tolik nejede, a tak se zase vrátila k zasněžené části.

Ptáci jsou inteligentní

Chováním a schopnostmi ptáků se v minulosti zabývala řada výzkumů. Z nich vyplynulo, že vrány novokaledonské, havrani nebo straky jsou velmi inteligentní, mají výkonnou paměť a schopnost plánovat. Dokážou také přelstít jiná zvířata.

„Vše nasvědčuje tomu, že ptáci jsou zřejmě schopni řešit problémy a používat nástroje stejným způsobem jako velcí opi,“ uvedla Gisela Kaplanová z Univerzity New England v Armidale, zabývající se chováním zvířat.

BEZ KOMENTÁŘE: Vrána si z drátku vyrobila háček, aby jím mohla vytáhnout potravu

Studie, zveřejněná v roce 2002 v časopisu Science, odhalila, že vrány jsou dokonce schopné nástroje upravovat tak, aby dosáhly svého cíle. Například opeřenec, který se snažil vytáhnout z úzkého válce potravu rovným drátkem, zjistil, že na konci potřebuje mít háček, aby se k jídlu dostal. A tak drát jednoduše ohnul.

Vrána a ořech

BEZ KOMENTÁŘE: Vrána záměrně položila ořech na silnici, aby jí ho auta pod koly rozlouskla

Podobně chytře se zachovala vrána v japonské Akitě, která ukořistila ořech, ale nedokázala se k jádru dostat přes tvrdou skořápku. Proto ho položila na silnici a čekala, až ho rozdrtí některé z aut svými koly.

Schopnost řešit problémy se prokázala i při pokusech s mláďaty odchovanými v zajetí, která nepřišla do kontaktu s rodiči. Jedná se tedy buď o dědičné jednání, nebo o důkaz obecnějších logických dovedností. Ty jsou společné pro celou čeleď krkavcovitých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám