Hlavní obsah

Unikátní mouchu se zlatým pozadím pojmenovali vědci po Beyoncé

Novinky, Jakub Kynčl

Australští biologové pojmenovali nově objevený druh mouchy po populární zpěvačce Beyoncé. Důvodem prý byl velmi zajímavý zlatý zadeček mouchy. Scaptia beyonceae objevená na severu státu Queensland je považována za drobného škůdce. Poprvé ji biologové zaznamenali v roce 1981, což je navíc právě rok narození populární zpěvačky.

Foto: Profimedia.cz

Moucha Scaptia beyonceae

Článek

Bryan Lessard z australské vědecké agentury CSIRO řekl, že ho k zajímavému pojmenování vedlo unikátní zlaté pozadí mouchy, které z ní dělá "hvězdu mezi mouchami všech dob".

"Bylo to právě husté zlaté ochlupení na pozadí, které mě vedlo k jejímu pojmenování po zpěvačce Beyoncé. Navíc to byla šance ukázat světu zábavnou stranu taxonomie (pojmenovávání živočišných druhů)," uvedl Lessard.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka Beyoncé

Pojmenování je v souladu s pravidly, která ustanovila Mezinárodní komise zoologického názvosloví. Ta umožnila pojmenovávání druhů po lidech, včetně celebrit.

Sting a Zappa mají také "svá" zvířata

Tato výjimečně zbarvená moucha však není prvním zvířetem, kterému se dostalo podobné cti. Po světě se pohybuje také žába Hyla stingi (pojmenovaná po zpěváku Stingovi) a pavouk Pachygnatha zappa (nesoucí jméno po Franku Zappovi).

Popisný text zabývající se mouchou, která je považována za škůdce, avšak je důležitá pro opylování mnoha rostlin, byl otištěn v australském entomologickém časopisu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám