Hlavní obsah

Nejdražší čaj na světě roste na pandím trusu

Novinky, Jakub Kynčl

Patříte mezi milovníky čaje? Pokud nemáte úplně hluboko do kapsy, možná by vás mohla zajímat novinka, která si v Číně získává značnou oblibu. Podnikatel An Jen-š' tam začíná prodávat údajně exkluzivní čajovou směs, jejíž hlavní ingrediencí je pandí trus.

Foto: Profimedia.cz

An Jen-š' představuje svou zázračnou surovinu pro pěstování čaje.

Článek

Bývalý učitel kaligrafie se dal na pěstování čaje a rozhodl se, že musí něčím vybočit z řady. Proto se rozhodl zakoupit celkem 11 tun pandích výkalů od místního pandího chovatelského centra. Těmi pak začal hnojit své čajové plantáže v sečuánských horách v jihozápadní Číně a výsledek je podle něj výborný.

An uvedl, že první sběr čajových lístků proběhne na jaře. Půjde pravděpodobně o nejdražší čaj světa. Pouhých 500 gramů totiž má v přepočtu stát více než 700 tisíc korun. Takto draze se však budou prodávat jen lístky právě z tohoto prvního sběru, který je považován za nejlepší. Ty další už se pak budou prodávat výrazně levněji. I tak ale vyjde 500 gramů zhruba na 65 tisíc korun.

Jednačtyřicetiletý Číňan se do svého nového projektu tak nadchl, že se na rozhovor s agenturou AFP dokonce oblékl do pandího kostýmu. Někteří další pěstitelé se mu však vysmívají a zpochybňují jeho tvrzení o zdravotních výhodách jeho čaje. On však zarputile tvrdí, že opustil svou práci na univerzitě, aby se celou svou duší věnoval své nové firmě. Tu nazval Panda Tea.

Myšlenku si dal patentovat

An zatím čaj pěstuje na prostoru pouhého hektaru a jeho hlavním cílem je prý ukázat světu, že používání zvířecích výkalů je lepší než využívání chemických hnojiv. Ochrana životního prostředí je podle něj absolutním základem a mělo by se s ní začít dříve, než bude pozdě.

"Pandí výkaly jsou bohaté na živiny. Pandy totiž dokážou strávit asi jen 30 procent bambusu, který jedí. Zbylých 70 procent pak vyměšují. Ten trus je daleko lepší než chemická hnojiva," tvrdí An Jen-š', který je tak přesvědčený, že se jeho čaj stane hitem, že si jej již nechal patentovat. Zda mu to v zemi, kde se okopíruje snad cokoliv, bude platné, není ani trochu jisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám