Hlavní obsah

Chilský deník dostal 2,5miliónovou pokutu za recept na explodující koblihy

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile

Vaření může být někdy zrádné, zvláště když se člověk řídí nesprávným postupem. V Chile se o tom přesvědčilo hned 13 lidí, kteří se spoléhali na recept na churros otištěný v deníku La Tercera. Při výrobě smažené pochoutky, která je populární zejména ve španělsky mluvících zemích, si přivodili popáleniny. Nejvyšší soud proto nařídil deníku pokutu ve výši 125 000 dolarů (2 470 000 korun).

Foto: Profimedia.cz

Recept na churros, populární sladkou pochoutku ze Španělska, vynesl chilskému deníku pokutu. Ilustrační foto

Článek

Vydavatel deníku La Tercera je Nejvyšším soudem v Chile nucen, aby 11 ženám a dvěma mužům uhradil škodu ve výši od 279 dolarů (5500 korun) až po 48 000 dolarů (950 000 korun). Nejvyšší částka pak má připadnout ženě, která při smažení "španělských koblih" utrpěla vážné popáleniny.

Těsto nekontrolovatelně létalo z hrnců

Rozhodnutí soudu bylo oznámeno v pondělí 26. prosince, tedy sedm let poté, co se čtenáři během přípravy receptu popálili. Soudci v dlouhém řízení nakonec rozhodli, že pracovníci deníku recept před publikací v roce 2004 dostatečně neotestovali.

Tím způsobili, že když pak čtenáři přesně následovali popsaný postup, těsto na churros mělo ve vroucím oleji tendenci explodovat.

Vydavatelství Grupo Copesa podle agentury AP rozhodnutí soudu přijalo a chystá se nařízení uposlechnout a popáleným lidem náhradu škody vyplatit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám