Hlavní obsah

Thajské aerolinky zaměstnávají transsexuály, od žen jsou k nerozeznání

Novinky, Markéta Klánská
Bangkok

Tento čtvrtek z Bangkoku poprvé odstartovalo letadlo s transsexuálními letuškami. Muži, kteří jsou na první pohled k nerozeznání od líbezných žen, budou obsluhovat pasažéry nové letecké společnosti PC Air se sídlem v Thajsku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na thajských aerolinkách začali létat transsexuálové v rolích letušekVideo: Reuters

 
Článek

Počet transsexuálů a transvestitů je v Thajsku podle agentury Reuters vyšší než kdekoli jinde. Říká se jim „katoeys“ nebo také „ladyboys“ (kombinace slov: dáma a hoch) a už se jim podařilo ovládnout některá zaměstnání. Například v kosmetických a zdravotnických prodejnách v podstatě vždy nějaký katoey pracuje.

Charterová letecká společnost PC Air začala na asijských trasách létat v dubnu a zprvu plánovala, že bude do svých služeb najímat pouze normální muže nebo ženy. Postoj aerolinek se ale změnil, když obdržely více než stovku žádostí o místo z řad transsexuálů i transvestitů.

Jejich výhoda tkví v pochopení obou pohlaví

„Toto je začátek na cestě v přijímání transsexuálů v Thajsku, otevíráme tak možnost, jak je začlenit do pracovního procesu v různých oborech. Kdo ví, třeba budou v budoucnu dokonce vykonávat taková povolání, jako ještě nikdy předtím, budou z nich například policisté, vojáci nebo i piloti,“ řekl agentuře Reuters jeden ze čtyř transsexuálů, který byl vybrán do služeb společnosti spolu s 19 ženami a sedmi muži.

Podle Petera Chana, prezidenta aerolinek, které létají zejména do Jižní Koreje, Hongkongu, Singapuru a Číny, mají transvestité a transsexuálové jako stevardi výhodu.

„Transsexuálové mohou poskytovat lepší služby než ženy a obyčejní muži, protože mají pochopení pro obě pohlaví. Proškolení jsou ale podle všech standardů v letectví,“ řekl Chan. A skutečně, všichni nováčci musí nejprve projít několikaměsíčním školením v oblasti letecké bezpečnosti, služeb poskytovaných na palubě a musí se naučit líčení.

Reklama

Výběr článků

Načítám