Hlavní obsah

Biologové poprvé v historii našli extrémně vzácného bílého delfína

Novinky, Markéta Klánská
Joinville

Brazilští biologové objevili mezi jedinci ohroženého druhu delfínů, kteří žijí u pobřeží Jižní Ameriky, extrémně vzácného albína. Zcela bílé mládě delfínovce laplatského plavalo po boku své matky v zátoce Baía da Babitonga, jak je vidět na unikátní fotografii, která byla zveřejněna minulý čtvrtek.

Článek

Skupinka badatelů z univerzity Univille v brazilském státě Santa Catarina učinila unikátní objev. Tito biologové v rámci projektu Toninhas, který vede Camilla Meirellesová Santoriová, koncem října poprvé spatřili bílé mládě vzácného delfínovce laplatského.

Mělo narůžovělou hřbetní ploutev a plavalo po boku dospělého jedince, pravděpodobně matky. Mláďata sají mateřské mléko prvních šest měsíců a závislosti na dospělci se zbavují až po roce života. Svůj objev biologové počátkem listopadu také zdokumentovali, pořídili unikátní fotografii, která byla v médiích zveřejněna až počátkem prosince.

„Byli jsme překvapeni, šokováni. Mládě je velmi malé a jeho barva je opravdu rozdílná. Zpočátku jsme vůbec nevěděli, co je to zač,“ řekla agentuře AP Santoriová s tím, že albinismus je zrovna u delfínů nepříliš probádanou oblastí.

Také někteří jedinci jiných druhů delfínů mohou být bílí. Turisti na lodi u Newport Beach v Kalifornii natočili video jako důkaz.

Delfínovce laplatské ohrožuje zejména člověk

Delfínovec laplatský je hrožený druh, který se vyskytuje výhradně u jižního pobřeží Jižní Ameriky. Jeho jedinci bývají velmi stydliví a jen zřídka skáčou nad hladinu. Tito nejmenší kytovci jsou v Brazílii známí jako Toninha, zatímco v Uruguayi a Argentině se jim říká La Plata nebo delfíni Františkáni.

Ve vodách u pobřeží Santa Catariny sice nemají přirozené nepřátele, ohrožují je však lidé. Protože mají dlouhé a úzké rypce, mohou snadno uvíznout v rybářských sítích. Pokud je v takovém případě někdo včas nevysvobodí, umírají na stres, nebo se utopí.

Další nebezpečí jim hrozí ze dvou okolních přístavů a dále z industriálních a rezidenčních oblastí, které znečišťují životní prostředí. Santoriová tak prostřednictvím mláděte albína chce upozornit na to, že by se zátoka Baía da Bibotoga měla lépe chránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám