Hlavní obsah

Žena mohla jíst deset let pouze rýži, na vše ostatní měla silnou alergii

– Normanton on Soar
Novinky, Markéta Klánská

Třiapadesátiletá Micaela Staffordová z britského hrabství Leicestershire žila téměř deset let jen na rýži. V roce 1999 se u ní totiž začala projevovat velmi silná alergická reakce na veškeré jídlo. Z „rýžového utrpení“ ji zachránila až odbornice na výživu, která jí ukázala novou cestu.

Foto: Profimedia.cz

Záhadná alergie na jídlo způsobila, že Micaela Staffordová přes deset let nejedla nic než rýži. Ilustrační foto

Článek

Vleklé migrény, nevolnost, průjmy a jiné bolesti, to všechno Staffordové způsobovala nesnášenlivost na potraviny, kterou dodnes nikdo z lékařů nebyl schopen diagnostikovat. Její tělo najednou agresivně reagovalo na všechna jídla, která obsahovala mléko, lepek, pšenici, cukry, oleje a tuky.

Smažené snídaně, kořeněné pokrmy a pečené večeře musela tedy tato matka dvou dětí vyměnit za misky obyčejné vařené rýže. Není divu, že zanedlouho zhubla 20 kilogramů.

Nad jejím neobvyklým stavem si marně lámali hlavu jak dietologové, tak gastroenterologové a neurologové. Neměla na vybranou. Aby nad svým stavem převzala kontrolu, musela opustit svou práci dodavatelky občerstvení a zůstala v domácnosti. Kdykoli totiž snědla něco jiného než rýži, vyřadila se na týden z provozu.

Konečně pravé Vánoce po mnoha letech

Když se její příběh počátkem letošního roku poprvé objevil v médiích, kontaktovala ji klinická odbornice na výživu Diana Earnshawová. Doporučila jí, aby pomalu začala do své rýžové diety zapojovat ještě další jídla.

„Když mě Diana kontaktovala, neměla jsem co ztratit. Tehdy jsem myslela, že umírám,“ řekla deníku The Metro Staffordová, která žije ve vesničce Normanton on Soar.

Staffordová podle nového plánu pár dní nejedla nic jiného, než čistý kuřecí vývar. Když si na něj tělo zvyklo, mohla do něj postupně přidat vařené kuře, cibuli nebo hovězí.

Díky tomuto postupu je Staffordová nyní schopna konzumovat 40 různých jídel. Je to ohromný pokrok, stále však nemůže jíst všechno. Upírat si zatím musí například čokoládu a jiné sladkosti. Pozitivní ovšem je, že si po letech konečně bude moci plně vychutnat tradiční vánoční večeři.

„Nemyslím si, že bych tu dnes byla, kdyby mě životem nadále provázela jen rýže. Těším se na přípravu štědrovečerního jídla, ačkoli mi ještě zbývá zvyknout si na nádivku,“ řekla na závěr Staffordová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám