Hlavní obsah

Elektronické čtečky knih jsou těžší s každou další staženou knihou

Novinky, Jakub Kynčl

Elektronické čtečky knih mají jasný účel - odlehčit bagážím cestovatelů milujících četbu. Každý si doposud myslel, že stažené knihy nemají vliv na hmotnost elektronického zařízení. Jenže ouha. Vliv je sice zanedbatelný, ale existuje. S každou další knihou je zařízení o neznatelný zlomek těžší. Dokázal to počítačový vědec z kalifornské univerzity profesor John Kubiatowicz.

Foto: Novinky

Hmotnost čteček knih zcela zanedbatelně ovlivňuje i to, jak jsou naplněné.

Článek

Změna hmotnosti elektronického zařízení těžko nadělá někomu problémy, avšak je velmi zajímavá z pohledu, jak k ní vůbec může dojít. Každý nový svazek zvýší hmotnost zařízení o ekvivalent hmotnosti jedné molekuly DNA. A ano, je to opravdu zanedbatelně málo.

Profesor Kubiatowicz v deníku New York Times minulý týden objasnil princip, který způsobuje, že je elektronická čtečka knih těžší plná než prázdná.

Nová data v přístroji podle něj znamenají elektrony držené na pevném místě v paměti zařízení. Ačkoli elektrony v zařízení již byly, jejich držení na konkrétním místě místo jejich "volného poletování" vyžaduje o něco více energie - zhruba miliardtinu mikrojoule na jeden bit dat.

Hmotnost nabere i v létě

S ohledem na Einsteinův známý vzorec E=mc², který tvrdí, že energie a hmotnost jsou přímo spojené, Kubiatowicz vypočítal, že naplnění paměti čtečky Kindle o kapacitě 4GB zvýší její hmotnost o miliardtinu miliardtiny gramu, tedy 0,000000000000000001 gramu. Zastánce moderní technologie však může těšit, že by ekvivalent počtu knih, které čtečku takto zaplní (cca 3500), vážil zhruba něco okolo dvou tun.

Čtečky knih mohou podle vědce také nabrat na hmotnosti v letním období, kdy nesou více energie v případě vystavení na přímé slunce. Opět však v rukou rozdíl nejspíš nepocítíte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám