Hlavní obsah

Brit natočil unikátní záběry samovolného pádu 100metrového útesu

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Redruth

Procházka po útesech v anglickém hrabství Cornwall se pro několik lidí stala skutečně nezapomenutelným zážitkem. Kus před nimi se totiž odlomil ohromný kus skály a zřítil se přímo do moře. Duchapřítomný Brit to natočil na video, které počátkem října nahrál na internet.

Článek

Zhruba 100 000 tun kamene se zřítilo do Keltského moře přímo před objektivem kamery. Během několika vteřin se tak změnilo pobřeží nedaleko Redruthu k nepoznání. Pohled, který připomíná scény z katastrofických filmů, je skutečně unikátní. Podobný úkaz sice není zcela výjimečný, ale stát se jeho svědkem a ještě to natočit na kameru je velmi vzácné.

„Toto je jeden z nejlepších záběrů pádu skály, které jsem kdy viděl. Podobný úkaz lze spatřit zhruba jednou za pět let. Šance, že by to někdo mohl zachytit na video, jsou navíc velmi malé. Mám takové podezření, že kameraman musel něco tušit. Zajímalo by mě, zda před pádem slyšel nějaký hluk. Je to naprosto úžasný snímek, který přiláká pozornost geologů z celého světa,“ řekl deníku The Guardian geolog Pete Hobbs ze Survey.

Skály mohou padat podél celého pobřeží

„Působením větru, moře a ledu se kusy kamene postupně odlamují. Opora, která drží velký masiv, tak slábne. Tento neustálý proces eroze se děje kolem celého pobřeží,“ dodal Hobbs.

A vskutku, v poslední době je to již druhý případ pádu skály v této oblasti. Týden předtím totiž spadlo do moře asi 20 tun kamene na pláži Newquay, vzdálené asi 30 kilometrů od Redruthu. Podle deníku The Daily Mail spadla skála kousek od místa, kde si hrály dvě dívky v písku.

Reklama

Výběr článků

Načítám