Hlavní obsah

Pražské Klementinum odkrylo obří nástěnnou fresku z 18. století

Novinky, Jakub Kynčl
Praha

Revitalizace pražského Klementina pokračuje. Nejnovějším úspěchem restaurátorů je jednoznačně odkrytí obrovské nástěnné fresky, která pochází pravděpodobně z 18. století. Autor díla je neznámý, avšak zaměstnanci Národní knihovny ČR usilovně pracují na jeho zjištění.

Klementinum odkrylo obří nástěnnou freskuVideo: Novinky

 
Článek

V současnosti procházejí dokumenty, které by měly monitorovat, kteří umělci v jaké době v Klementinu pracovali.

Místnost, kde byla freska odkryta, není v současné době přístupná veřejnosti. V minulosti byla příčkou rozdělena na dvě části. Dvě vzniklé místnosti sloužily jako kanceláře a sekretariát ředitele Národní technické knihovny. Ta se však v roce 2009 přemístila do pražských Dejvic a místnost se tak zcela uvolnila.

"Do budoucna plánujeme v rámci revitalizace Klementina s nejvyšší pravděpodobností umožnit lidem vstup do této místnosti. V současnosti však netušíme, kdy tak budeme moci učinit," řekla Novinkám ředitelka Úseku komunikace Národní knihovny ČR Irena Maňáková.

Malby patrně z 18. století obsahují témata biblické krajiny a také altány. Odborníci tvrdí, že jde o velmi kvalitní dílo s propracovanými detaily. Je to jedna z největších fresek, která byla v Klementinu odkryta. Práce na odkrývání fresky byly ukončeny letos v červnu.

Objevů bude asi více

"Tím, že v současné době zde probíhá revitalizace, na mnoha místech využíváme sondy, abychom zjistili, zda pod malbami nejsou schované fresky. Je zde ještě opravdu hodně práce," dodala Maňáková.

Zajímavostí je, že v prostorech, kde byla freska odkryta, byla dříve německá část univerzity, kde přednášel i Albert Einstein.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám