Hlavní obsah

Pražská zoo prodává sloní trus, u Čechů jde na dračku

Praha

Zoo Praha prodává sloní trus jako mimořádně dobré hnojivo. Nakupuje ho laická veřejnost i zahrádkáři - profesionálové. Prý kvůli jeho blahodárným účinkům při pěstování ovoce a zeleniny.

Unikátní sloní trus jde v Zoo Praha na odbytVideo: Novinky

 
Článek

Pražská zoo se pokusila prodej tohoto netradičního sortimentu odstartovat už před třemi lety, ale povedlo se to až letos. Sloní trus začali jako první propagovat v Rakousku, kde se osvědčil při pěstování růží. A v těchto dnech je o něj velký zájem i u nás.

Sloní trus je unikátní rostlinnou potravou, která není ze čtyřiceti procent vůbec natrávená, obsahuje organické části, minimální množství čpavku a třicet procent vody, díky čemuž se nemusí kompostovat.

Stačí jej prý na záhon položit tři týdny před tím, než na něj pěstitel zasadí rostliny. V Zoo Praha „tvoří“ zázračné hnojivo tři sloni. Každý z nich denně vyprodukuje 140 kg trusu. To je dohromady téměř půl tuny denně. O nedostatek zásob tak zájemci o hnojivo nemusí mít obavy.

Kyblík stojí 70 korun

Zoo Praha začínala s prodejem hnojiva původně pouze o víkendech, ale byl o něj tak velký zájem, že se prodejní doba rozšířila na sedm dní v týdnu. Celkem se dosud prodalo více než 1600 kusů jednaapůlkilových kyblíků v ceně sedmdesáti korun. Každý, kdo vrátí vymytý kbelík zpět do prodejny, má navíc z dalšího kyblíku slevu dvacet korun.

Pražská zoologická zahrada v těchto dnech připravuje drobný pěstitelský pokus - v areálu buduje speciální záhon s dýněmi, který bude z půlky hnojen běžným hnojivem a z půlky sloním trusem. Cílem je ukázat, jak rozdílné jsou výsledky působení dvou typů hnojiv.

Reklama

Výběr článků

Načítám